"Для мене головне в словах президента те, що він визнав свою брехню" ― чому президент підтвердив спецоперацію з захоплення "вагнерівців"

"Для мене головне в словах президента те, що він визнав свою брехню" ― чому президент підтвердив спецоперацію з захоплення "вагнерівців"

Президент Володимир Зеленський визнав підготовку з затримання 32 російських бійців "Вагнера" під час їх перельоту з Мінська в Стамбул в липні минулого року. Чому, за яких обставин Україна призупинила спецоперацію, чи є в таких діях ознаки державної зради в ефірі Українського радіо розповідають керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко та редактор і журналіст інтернет-видання "Цензор.нет" Юрій Бутусов.

За словами Олександра Мусієнко, в інтерв’ю, в якому президент підтвердив підготовку до затримання російських найманців, є ще кілька аспектів, на які варто звернути увагу.

Про всеукраїнський референдум, план "Б" для Донбасу і питання того, чи може Україна відгородитися від нього

Мені прикро, що відбуваються такі міркування, коли глава держави, президент нашої країни подає такий сигнал того, що нехай там люди залишаються, отримують російські паспорти, живуть як хочуть, а ми відгородимося і скажемо, що змирилися з цим. Замість того, щоб стверджувати, що наша країна і він як лідер нації буде задіяти військові, політичні, дипломатичні зв’язки, аби ворог якомога швидше пішов з наших земель, ми чуємо заяви про референдум. Розумієте, що навіть тут є певний популізм, адже для замороження конфлікту чи створення стіни, потрібно створити демілітаризовану зону. Це означає, що потрібно провести розведення військ по всім напрямкам, щоб туди зайшла миротворча місія, але це неможливо зробити без волі агресора, без участі Росії. Вирішити це шляхом референдуму теж неможливо. Ми два роки чуємо про те, що влада інтенсивно прискорювала виконання Мінських домовленостей, але зараз це змінилося, домовленості вже погані. Натомість тепер стверджують, що не ведуть жодних переговорів і відмежовуються від цієї території. Це такий план "Б"? Я переконаний, що він має прийти на зміну Мінським домовленостям, але має передбачати шляхи деокупації території, зміни перемовин і форматів. Навіть нехай Росія не погодиться, але презентуйте цей український план. 

Журналіст Юрій Бутусов пояснив, хто ж був причетним до організації затримання "вагнерівців", чому ця інформація з’явилася нині.

Чому Офіс президента довгий час заперечував, що спецоперація готувалася

Думаю, що на цю заяву вплинуло приближення зустрічі з президентом США Джо Байденом, про яку оголосив Вашингтон, і яка має відбутися у липні. Якщо ви подивитеся все інтерв’ю, то побачите, що воно багато в чому було присвячено зовнішньополітичній темі. Це така частина спілкування з нашими союзниками, оскільки ця спецоперація проводилася спільно зі спецслужбами Сполучених Штатів. І це одне з питань, на яке українська влада не сформулювала відповідь: чому зірвали операцію, яку ретельний час готували?

Зеленський не назвав, але й не заперечував участь інших країн у цій спецоперації. Я хочу наголосити на головному ― на брехні президента. Зеленський і голова Офісу президента Андрій Єрмак з самого початку заявляли, що її не було, вони взагалі відкинули ймовірність того, що такі події мали місце. Тепер ми почули абсолютно іншу риторику ― все ж була операція, але Україну намагалися туди затягнути якісь інші країни, які її проводили. Що ж то за країни намагалися провести спецоперацію по захопленню 28 російських терористів. Очевидно, що це навряд чи була Росія, адже немає сенсу їй відправляти у Туреччину своїх найманців, які мали беззаперечні доказ причетності російського керівництва до багатьох злочинів. Зрозуміло, що мова йшла про наших союзників по НАТО. Також з його слів можна зробити висновки, що ще Сполучені Штати намагалися втягнути в спецоперацію по затриманні терористів, серед яких підозрювали у знищенні українських літаків та малазійського боїнга MH17. Саме тому матеріали допитів російських терористів опубліковані в Україні, бо операцію проводила Україна, а не хтось інший намагався нас у це затягнути. Хочу нагади, що відеозаписи та аудіозаписи розмов російських терористів оприлюднені в Україні. Тому для мене головне в словах президента те, що він визнав свою брехню. Тепер це піддає сумніву все, що мучає Офіс президента, чи можна їм довіряти, коли вони самі визнають неправдивість тої інформації, яку поширюють. 

Те, що деталі провалу цієї спецоперації коментує позаштатний радник на громадських засадах, Подоляк, ― це вже для мене одна з ознак брехні з боку Офісу президента. Адже підставляють людину, яка не є посадовою особою, не є носієм державної таємниці, в силу свого статусу не може бути допущеною до державної таємниці, не є журналістом, тому не може посилатися на дані, отриманих від таємних джерел інформації. Тобто те, що ОП після такого гучного скандалу надсилає для коментарів у такій надважливій державній справі, яка стосується наших стосунків з США, позаштатну людину ― це свідчить про те, що президент уникає дискусії і відповідальності за свої дії, що вони поширюють дезінформацію в українському суспільстві.
Ми бачили, що це інтерв’ю змонтоване з багатьох фрагментів, тобто президент довго думав перш ніж щось сказати. Думаю, він просто намагався прикрити факт спілкування когось із своїх співробітників з КДБ чи з кимось з керівників країни. Дійсно, тепер ми знаємо з офіційних джерел, що після викриття "вагнерівців" Зеленський телефонував до Лукашенка. Так і є, але головним залишається не це. А те, що хтось телефонував туди неофіційно. Офіс президента і Зеленський не називають того, хто це зробив. Хтось перед операцією повідомив, що "вагнерівців" треба затримати. І ця людина й вчинила дежравну зраду. Це та особа, яка знаходилася в кабінеті Зеленського під час доповіді начальника Головного управління розвідки Василя Бурби. Адже затримання відбулося після цієї доповіді. 

Чи можна провести аналогію між спецоперацією з затримання "вагнерівців" та захопленням Романа Протасевича

Думаю, що аналогія некоректна. Все ж треба розуміти, що у випадку Білорусі мова йде про журналіста, який жодним чином не причетний до злочинів, хоча за версією білоруської влади він має до них стосунок. Основна провина Протасевича у тому, що він проявляв свою опозиційність в Telegram-каналі  і підтримував мирні протести у Білорусі, а також критикував режим Лукашенка. "Вагнерівці" ж ― це люди, яких викорисовувала російська влада, як бойові підрозділи, що ведуть бойові дії на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проти Збройних сил України. Це люди, які вчиняють військові злочини, акт агресії проти нашої держави. І, зрозуміло, що ми, аби притягнути їх до відповідальності, вчиняємо дії, які, на мою думку, є відновленням справедливості. Ми не переслідує цих осіб за їхні погляди. 

Зараз уже не стільки можна говорити про деталі операції, скільки про обман. Я з самого початку говорив, що варто створити тимчасову слідчу комісію у парламенті, надішліть уповноважених представників, дайте всю інформацію, не робіть звіт одразу для ЗМІ, хай спочатку для народних депутатів, які мають допуск, буде оприлюднена інформація. Головне ― демонструйте відкритість. Бо та інформація, яка витікала, тільки додатково створювала тінь. І тепер ми знаємо, що влада була нечесною з громадянами, ― підсумував Олександр Мусієнко.

Зазначимо, майже рік в Офісі президента заперечували підготовку до спецоперації. серпні в інтерв’ю Радіо Свобода Володимир Зеленський назвав цю історію "маячнею".

Фото: Офіс президента