Як податкова амністія вплине на ринок нерухомості. Коментує експерт

Як податкова амністія вплине на ринок нерухомості. Коментує експерт

Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету". Директор Палати податкових консультантів Віталій Смердов в ефірі Українського радіо розповів, як податкова амністія вплине на ринок нерухомості та як детінізація вплине на збільшення надходжень до бюджету.

Кого стосується ця новація 

Податкова амністія стосується будь-якого громадянина України. Це право задекларувати активи у вигляді грошових коштів чи будь-якого іншого рухомого чи нерухомого майна, отриманого за рахунок доходів, які у попередніх періодах за якихось причин не були задекларовані, у разі якщо з таких доходів не було сплачено податки. Тобто будь-який громадянин може заявити будь-яке майно у форм податкової амністії без будь-яких виключень, окрім посадовців державних органів. Але на практиці податкова амністія буде цікавою лише для деяких категорій платників податків.

Якщо ви отримуєте заробітну плату, будь-які інші звичайні доходи не від підприємницької діяльності, якщо ви не отримуєте дивіденди за кордоном, якісь бонуси з іноземним джерелом походження, то, мабуть, податкова амністія вам не буде цікава. Тому що всі ваші доходи вже оподатковані роботодавцем, трудовим агентом.

І насправді є проблема, що значна частина громадян отримують зарплату у конвертах. Тому що, з одного боку, заробітні плати у конвертах це ризик роботодавця, до якого завтра можуть прийти з перевіркою, а з іншого боку — це податковий ризик платника податків, який отримує таку заробітну плату у конверті. І якщо розмір такої заробітної плати досить великий і дозволив фізичній особі придбати, наприклад, нерухомість, транспортний засіб тощо, то це проблема, тому що формально таке майно потрібно задекларувати, але лише у випадку, якщо вартісний критерій такого майна перевищує ті критерії, які передбачені законом. Це перевірятиме Податкова служба.

Як відбуватиметься процес сплати сбору за нерухомість

Потрібні документи, що підтверджують вартість придбання. Договір про купівлю майна нотаріально посвідчується, і у будь-якому разі проводиться оцінка. Бувають випадки, коли немає документів, що підтверджують вартість придбання майна у певний період. У такому разі може бути проведена незалежна оцінка вартості майна. За цією вартістю ви зможете задекларувати її.

Крім того, законом передбачається можливість не декларувати квартири, площі яких не перевищує 120 кв.м. Тому якщо ви не задекларуєте квартиру, то санкцій чи негативних наслідків не буде.

Чи вплине податкова амністія на вартість нерухомості

Податкова амністія не вплине на вартість нерухомості. А ось законопроєкт №5660, який вже розглядається, збільшить у рази вартість нерухомості, щонайменше на 20%.

Чи матиме ця детінізація результат

Мабуть, якийсь результат буде. Я не можу сказати, що він буде глобальним і це дозволить збільшити доходи до бюджету у поточному чи наступному році. Кількість доходів з цієї детінізації буде невеликою. Але це призведе до іншого важливого наслідку, а саме — податкова отримає відомості про активи, які належать фізичним особам, і це дозволить у майбутньому Податковій службі більш активно здійснювати донарахування, що є, мабуть, більш негативним наслідком для платників податків. 

Фото: sud.ua