Безпечний відпочинок: як обрати дитячий оздоровчий табір — поради від експерта

Безпечний відпочинок: як обрати дитячий оздоровчий табір — поради від експерта

3 30-го травня почалися заїзди у дитячі літні табори. Про те, як в умовах пандемії коронавірусу працюватимуть та чи безпечно відправляти туди свою дитину, в ефірі Українського радіо говорить представниця Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім'ї Аксана Філіпішина.

Про правила та обмеження роботи дитячих таборів

На відміну від минулого року, оздоровчий сезон 2021 вже почався і багато дітей поїхало до таборів. Насамперед, в таких закладах має бути певне розділення дітей по групах, обов'язковий щоденний скринінг температури; групи дітей не повинні об'єднувати. Також діти не повинні перебувати в місцях великої скупченості людей і додатково не наражатися на небезпеку. Важливо додати, що кількість дітей, які хворіють на ковід є стабільною на рівні, приблизно 5% від дорослих, тому втрачати пильність не потрібно.

Чи потрібні ПЛР-тести у дітей?

Ні, ПЛР-тести у дітей не вимагатимуть, через те, що ковід вражає дітей не так часто і наслідки цієї хвороби для них не є настільки небезпечними. А от персонал дитячих таборів обов'язково має бути перевірений і допущений до роботи з дітьми після відповідного тестування або вакцинування.

Види таборів і перевірка їхньої якості

Табори діляться на 3 групи: 

  • державні ("Артек", "Молода Гвардія", дитячі табори СБУ, МВС і т.д.)
     
  • комунальні заклади (обласного або районного підпорядкування, належать до місцевих рад)
     
  • приватні (найбільш небезпечні, з точки зору того, що там відбувається).
     

Всі табори, які є доброчесними, мають проходити атестацію і перебувати в реєстрі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, який ведеться Міністерством соціальної політики і є в загальному доступі. Раджу усім батькам, перш ніж відпускати дитину до певного табору, перевірити його. Відповідальність за те, що відбувається на території закладу, в тому числі щодо якості харчування дітей, організації дозвілля, умов перебування дітей несе власник. 

Якщо заклад перебуває в державному реєстрі майнових об'єктів, то, принаймні, у нього наявний пакет документів, який перевірений державним органом в особі Міністерства соцполітики і є гарантія якості.

Чим небезпечні приватні табори?

Приватні табори небезпечні тим, що багато з них орендують приміщення занедбаних будівель, укладають договори оренди на літо, на сезон. Ті приміщення не є їхньою власністю, вони не вкладають туди кошти, тільки збирають оплату за сезон. Ми отримуємо скарги, періодичні звернення за сезон від батьків про те, що путівка обійшлася дорого, а дозвілля і умови, в яких перебували діти були на низькому рівні. 

Я раджу батькам ретельно перевіряти той заклад, куди планують відправляти свою дитину, щоб забезпечити безпеку та високу якість відпочинку.

Фото: www.pexels.com