"Україна є непослідовною та порушує зобов’язання": Несходовський про зміни до Податкового кодексу

"Україна є непослідовною та порушує зобов’язання": Несходовський про зміни до Податкового кодексу

12 травня Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт, яким вносяться зміни до Податкового кодексу. Як зазначається на сайті уряду, прийняття та реалізація положень проєкту закону сприятиме додатковим надходженням до бюджету понад 60 млрд гривень на рік. Яким способом влада намагатиметься наповнити державний бюджет та чи торкнуться зміни податкового навантаження простих українців Українському радіо розповів директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Податки мають сплачувати всі. Якщо б змінами до Податкового кодексу було запроваджено зменшення окремих податків, наприклад, навантаження на заробітну плату, зокрема, для тих, хто отримує малу зарплату – менше 12-15 тисяч гривень – тоді такі б зміни були б обгрунтовані. Але на даний момент ми бачимо лише бажання Кабінету міністрів, Міністерства фінансів знайти додаткові надходження до державного бюджету. І шукали всюди, де можливо", – заявив Ілля Несходовський.

За його словами, ставлення до документу серед експертів є неоднозначним, тому що в ньому є різні та положення, які по-різному будуть стосуватися українців: "Якщо говорити про основну зміну – збільшення ренти за видобуток залізної руди – то підхід правильний, проте це дасть лише 3 мільярда гривень додаткових надходжень. Це не така значна сума, щоб говорити про те, що цей закон направлений безпосередньо проти олігархів".

"Якщо ж говорити про акцизний податок на "зелену" електроенергію, то такий підхід є неправильний. Якщо вся Європа намагається перейти на "зелену" енергетику і надає для цього різноманітні пільги, то у нас протилежний підхід. Зараз ми робимо її не настільки прибутковою, як було раніше. Крім того, це порушення домовленостей, які були на початку, коли деякі компанії вкладали в такий вид енергетики кошти", – наголосив Несходовський.

В рамках питання про "зелену" енергетику та боротьбу з олігархами, експерт також зауважив, що в компанії ДТЕК в цій сфері лише 25 %, що не є значною часткою: "Дуже багато електроенергії виробляють люди, які поставили на свої ділянки сонячні батареї, використали інші способи для того, щоб видобувати електрику та отримувати додатковий заробіток. Впровадження нового закону означає, що терміни окупності такого обладнання суттєво збільшаться або займатися цим буде невигідно. Тому в цьому випадку Україна є непослідовною та порушує певні зобов’язання". 

"Крім того, надходження від такого оподаткування уряд оцінив всього у 1,6 млрд і ще питання, хто за це заплатить в основному: компанія ДТЕК чи маленькі виробники, які зараз знаходяться по всій Україні і вклали свої особисті кошти, щоб отримувати додатковий заробіток", – резюмував експерт.

Чимало інших змін, на думку Несходовського, також суперечливі: "Йдеться, наприклад, про перетікання акцизу із роздрібного продажу на виробників. 5 % акцизу з продажу тютюнових виробів було впроваджено для того, щоб місцеві органи влади, до яких цей податок іде, були зацікавлені в тому, щоб не було тіньової економіки. Також цей податок – це суттєве джерело поповнення їхнього місцевого бюджету. Перекидання цього податку на виробників означає, що у громад просто заберуть кошти. Це йде всупереч процесу децентралізації, який відбувався всі попередні роки. Зменшення фінансової спроможності громад призведе до того, що громади не будуть зацікавлені у фінансовому контролі, коли всі мали ставити касові апарати та сплачувати податки. З іншого боку, це сприятливий підхід до великих виробників тютюнових виробів. Але такий підхід не є сприятливим ані для економіки, ані для місцевих органів влади". 

Разом з тим, як зауважив Несходовський, в законі є й позитивні ініціативи, зокрема, щодо гірничо-видобувних компаній і видобутку ренти по залізу: "Це в основному йде на експорт, тому буде спрямування коштів до державного бюджету і зменшення їхніх надприбутків". 

"Ініціатива щодо зняття мораторію на індексацію нормативної оцінки землі – це також позитив, оскільки основна продукція йде на експорт. Це буде означати, що прибутки, які вони отримують від експортної діяльності, частково поділяться", – пояснив Ілля Несходовський. 

Наостанок експерт торкнувся питання боротьби з тіньовим обігом сільськогосподарської продуктів, в рамках якої Кабмін планує залучити 13 мільярдів додаткових надходжень: "За документами обробляється одна частина землі і багато такої, яка нібито не обробляється. Проте, якщо полетіти, умовно кажучи, дронами, то можна побачити, що всі вони засіяні якимись сільськогосподарськими культурами. Ця проблема достатньо серйозна, вона викривляє ринок і призводить до того, що ті, хто виробляють, не сплачують жодних податків. Питання лише в тому, як з проблемо будуть боротися, фіксувати та збільшувати надходження до державного бюджету".

Фото: DW