Реформи в Україні: на черзі Конституція. Науковці пропонують внести зміни в головний документ країни

Реформи в Україні: на черзі Конституція. Науковці пропонують внести зміни в головний документ країни

У прес-центрі Українського кризового медіа-центру відбулася презентація зеленої книги конституційного врегулювання, розроблена Центром політико-правових реформ. Як реформувати Конституцію в ефірі Українського радіо пояснює експерт з питань конституційного та адміністративного права Ігор Коліушко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що таке зелена книга

Зелена книга — це усталений в політології і в теорії аналізу політики термін, що означає документ, підготовлений спеціально для для консультацій з громадськістю щодо проблем, які існують в державі і потребують вирішення. У даному випадку ми говоримо про необхідність розгортання суспільного діалогу щодо проблем у нашій Конституції. Це фактично перший етап підготовки до майбутньої конституційної реформи. Відповідно до теорії аналізу політики, на першому етапі відбуваються консультації щодо проблем, тобто обговорення зеленої книги, на її основі готують білу книгу — документ для консультацій з громадськістю щодо варіантів вирішення проблем, зафіксованих у зеленій книзі, а після всього цього готується проект концепції реформи. 

Чи у кожній країні Конституція періодично потребує реформ

У всіх країнах різні ситуації. Загалом можна сказати, що 25 років — це нормальний період, за який суспільство трохи змінилося, відбулася адаптаційна практика. Тепер вже можна говорити про впевнені і доведені норми, які треба було б реформувати у Конституції.

В інших країнах політики теж намагаються "поліпшити" Конституцію задля власної вигоди. Хтось посилював президента, хтось його послаблював. У нас подібне відбувалося у 2004 році, коли виключно з політичних міркувань внесли зміни в Конституцію. Тоді було вигідно послабити президента. Потім в неправовий спосіб у 2010 році Конституцію змінили рішенням Конституційного Суду, який не мав на це жодних повноважень, на догоду президенту Януковичу. У 2014 році це рішення скасували. Зміни в українській Конституції були політично вмотивованими. Якщо подивитися на практику наших законодавчих ініціатив щодо внесення змін в Конституцію, то цей висновок, на жаль, підтверджується. 

В які розділи Конституції необхідно внести зміни

Сьогодні можна говорити про те, що в багатьох положеннях наша Конституція має об’єктивні проблеми. Частина з них була з самого початку у документі, наприклад, конституційне регулювання місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування відображало розуміння, бачення стану проблем на той час, у 1996 році. Більшість науковців і політиків тоді так увляло цей процес, але життя показало, що це трохи утопічний підхід. Для того, щоб громади були спроможними реалізовувати повноваження в інтересах громадян, вони повинні бути достатньо самостійними. Цей процес призводить до адміністративно-територіальних реформ у всьому світі. У Європі більшість країн завершили ці реформи. Тому сьогодні є гостре питання внесення змін в Конституцію щодо адміністративно-територіального устрою, організації місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Дуже багато про це говорили, і влада нарешті почала комунікувати належним чином з суспільством і зацікавленими у цьому структурами. Проте я здивований, що до цих пір немає самого законопроєкту.

Три останні наші уряди формувалися без участі коаліції, а це призводить до того, що через кілька місяців його існування виникають проблеми з голосуванням за законопроєкти. Якщо подивитися на європейські парламенти, то можна побачити, що там завжди існує більшість. Це люди, які проголосували за утворення уряду, вони взяли зобов’язання підтримувати його діяльність. Коли уряд відчуває, що його законопроекти не підтримують у парламенті, то одразу ставить питання про довіру. Якщо її немає, то починається процес формування нового уряду. У нас є коаліція, але немає довіри до законопроектів уряду, через це реформи не реалізують і ми не розвиваємося. Ця неякісна норма Конституції блокує наш розвиток.

Ми зараз аналізуємо ті розділи, які стосуються організації державної влади: Розділ IV “Парламент”, Розділ V “Президент”, Розділ VI “Кабінет міністрів та органи виконавчої влади”, про правосуддя та Конституційний Суд. Ми поки не працюємо з розділом про права та свободи громадянина.

Чи зміниться процедура внесення змін до Конституції

Ця процедура визначена самою Конституцією. Але залишається проблема: як готувати реформу, чи доцільно, що всі зміни у нас ініціювали президенти, чи діалог повинен відбувався у парламенті, оскільки голосуватимуть за це саме там? Всі ці питання ми опрацьовуємо в зеленій книзі.

Що далі буде з зеленою книгою

По-перше, ми комунікуємо з профільним Комітетом у Верховній Раді. У нас вже відбулася серія круглих столів в онлайн-режимі, які були дуже змістовними. По-друге, ми хочемо, щоб про проект зелена книга знали люди, тому закликаємо науковців, громадських активістів приєднуватися до нас, писати свої доповнення, пропозиції та заперечення. Ми плануємо її вдосконалювати, щоб там були повністю прописані проблеми, які є в Конституції. А паралельно вже працюємо над білою книгою.

Нагадаємо, 28 червня 2021 року Україна відзначатиме 25-ту річницю Конституції. У документі передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу ВРУ.

Фото: iportal.rada.gov.ua

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
Пам'яті Ігоря Юхновського
Гранти на освіту замість держзамовлення… та інші реформи від Міносвіти. Пояснює заступник міністра
Відхід від радянщини і додаткові перевірки діагнозів: Данілов анонсував зміни в роботі МСЕК та ВЛК