Як зберегти серце і судини здоровими — поради кардіолога

Як зберегти серце і судини здоровими — поради кардіолога

На сьогодні атеросклероз — найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи людини у світі. За даними ВООЗ, Україна посідає 1 місце за смертністю населення внаслідок ішемічної хвороби. Як запобігти цим захворюванням, радить в ефірі Українського радіо лікар-кардіолог Ганна Солощенко.

0:00 0:00
10
1x

Обмежений доступ потрібної кількості кисню і поживних речовин до серця сприяють утворенню атеросклеротичних бляшок, так званих "закупорок" в серцевих судинах.

Щоб уберегтися від атеросклерозу, варто уникати (або щонайменше мінімізувати вплив):
- малорухомого способу життя
- надмірного вживання калорійної, жирної, нездорової їжі
- куріння
- вживання трансжирів — жирів, які утворюються при надмірній переробці їжі (маргарин, вершкове масло з вмістом жиру менше за 82%, фаст-фуд, смажені страви, напівфабрикати, магазинна випічка)
- продуктів харчування з високим рівнем глікемічного індексу (випічка, білий хліб, солодкі газовані води, соки, цукор)
- підвищеного холестерину.

До речі, 80% холестерину синтезується в організмі і це є генетично-спадковою цифрою. Якраз така кількість цілком достатня для життєдіяльності людини. Решту 20% ми можемо і повинні контролювати самостійно, правильно харчуючись. Наприклад, виключити або звести до мінімуму вживання переробленої їжі, простих вуглеводів, трансжирів.

Щоб тримати під контролем холестерин, треба:
- отримувати достатнє фізичне навантаження
- правильно харчуватися
- контролювати масу тіла
- вчасно звертатися до спеціаліста.

Звертатися до кардіолога потрібно усім, кому за 35, навіть, якщо нічого не тривожить.  Важливо: очистити судини від атеросклеротичних бляшок не можна, але можна вчасно розпочати правильний спосіб життя, щоб не допустити підвищення холестерину в крові!

 Фото: Ганна Солощенко, Facebook