Покупка нерухомості на вторинному ринку: поради юриста як не натрапити на шахраїв

Покупка нерухомості на вторинному ринку: поради юриста як не натрапити на шахраїв

Як купити нерухомість на вторинному ринку і не натрапити на шахраїв, які переваги вторинного житла перед новобудовами та як схеми обману покупців нерухомості найчастіше трапляються на практиці Українському радіо розповів юрист, керівник проєкту "Онлайн-сервіс юридичної підтримки нерухомості "Monitor. Estate2 Володимир Копоть.

Які переваги вторинного житла перед новобудовами?

"Найбільша перевага в тому, що квартира, яку ви купуєте, вже є готова і ви купуєте не повітря, а реальні квадратні метри. Також вони зазвичай вже з ремонтом, тому при купівлі квартири ви відразу в’їжджаєте і живете", – пояснив Володимир Копоть.

Що робити, аби при купівлі квартири не натрапити на шахраїв?

Юрист розповів, що при бажанні купити житло на вторинному ринку,  аби не потрапити на шахраїв, найкраще одразу звертатися до правника, аби зекономити собі час та гроші: "Для того, щоб безпечно купити квартиру, треба в першу чергу звернути увагу на продавця: хто продає, чому, дізнатись історію самого об’єкту, як він купувався, чи квартиру дарували, отримували у спадщину. Треба дивитися документи, які пропонують вам на підписання, та перевіряти саму схему продажу, яку пропонує продавець".

Як перевірити документи на квартиру?

"Це може зробити нотаріус, але лише тоді, коли ви приходите вже з пакетом документів на угоду. Тоді він відкриває розділи, де зареєстрована нерухомість, і передивляється, що там зазначено: на якій підставі набуто право власності, наприклад", – пояснив Копоть.

Також, за словами експерта, перевірити житло можуть юристи та сам покупець, адже ціла низка реєстрів є у відкритому доступі: "Маючи електронний цифровий підпис, заходимо у реєстр і перевіряємо, чи є обтяження, обмеження. Але цього мало, тому що, на жаль, в реєстрах немає історії, тобто як саме набував продавець це майно. Це дуже важливо, тому продавець має надати вам правоустановчі документи. Крім витягу з реєстру, це можуть бути договір купівлі-продажу, заповіт, прийняття спадщини, номер дарування і таке інше".

"Якщо на квартиру є якісь обтяження, це реально перевірити. І якщо є певні факти, то я би радив клієнту шукати інше помешкання. Адже ситуації є різні: якщо є питання в документах, які можна недорого вирішити, а ціна квартири хороша, то треба зважити на те, скільки піде на процес погашення документів. Друга історія – це порахувати, чи воно вам вигідно. Але якщо ви не хочете зв’язуватись з головним болем, то краще не купувати", – наголосив юрист.

Що робити, якщо продавець квартири надає фальшиві документи?

Володимир Копоть наголосив, що часом недобросовісні продавці надають  покупцю фальшиві документи, які пересічному громадянину важко перевірити: "Багато документів видаються на однотипному бланку. Якщо ж говорити про різноманітні приватизаційні документи з БТІ, які видавали до 2013 року, тут треба фахівець, який стикається з цим кожного дня і знає, як вони виглядають, які там мають бути печатки і хто був підписантом цих документів".

Найпоширеніші приклади шахрайських схем з нерухомістю

"Перше, що впадає в очі – це продаж за довіреністю, коли продавець каже, що не може приїхати, бо хворий чи за кордоном, і є особа-представник.  Тут проблема в тому, що нотаріальні бланки довіреності є строковими, тому варто перевірити, чи особа-власник, яка дала довіреність на особу повіреного, дійсно мала бажання продати квартиру. Наприклад, якщо довіреність була видана 2-3 роки тому, а потім власник передумав продавати житло, а про довіреність забув", – розповів Володимир Копоть. 

Друга схема, за словами юриста, це підробка документів, коли реальний власник навіть не знає, що його квартира буде відчужуватися: "Це відбувається, коли підробляють договори купівлі-продажу, нотаріальні бланки, які давно були списані. Але це можливо лише в спайці з "чорними" нотаріусами та реєстраторами".

"Третій варіант шахрайства – це коли не показують весь ланцюжок спадкоємців або третіх осіб, які претендують на цю квартиру. Тоді вже треті особи пред’являють свої претензії до нового власника у судовому порядку", – зауважив Копоть.

Що робити, якщо на придбане житло претендують треті особи?

Юрист пояснив, що перш за все варто зважати на дії зі сторони третіх осіб, наприклад, спадкоємців: "Проте доводити свою правоту треба буде тільки в судовому порядку, тому що, наприклад, спадкоємці, які дійсно мають правову підставу на володіння нерухомістю, будуть звертатися до Офісу протидії рейдерства для того, щоб скасувати державну реєстрацію. А після вони будуть позиватися до суду про витребування свого майна з чужого незаконного володіння".

"Проте добросовісний покупець набув майно належним чином і тут кінцівку спрогнозувати важко. Слід дивитися пакет документів в кожній окремій ситуації", – підсумував юрист.

Фото: pixabay