Керівниця української делегації в ПАРЄ прокоментувала реакцію на санкції проти Гончаренка

Керівниця української делегації в ПАРЄ прокоментувала реакцію на санкції проти Гончаренка

27 квітня українського делегата в Парламентській асамблеї Ради Європи Олексія Гончаренка позбавили права слова на три місяці на підставі листа голови російської делегації Петра Толстого. Толстой поскаржився у січні до регламентного комітету ПАРЄ на виступ народного депутата під час зимової сесії у січні. Гончаренко тоді вчергове піддав жорсткій критиці агресивну політику Росії, яку підтримують і просувають у Парламентській асамблеї російські депутати. Також Регламентний комітет ПАРЄ отримав ще дві скарги на Гончаренка від президента ПАРЄ Дамса. Одна з них стосується виступу депутата, під час якого він продемонстрував український прапор, прострілений в ході бойових дій на Донбасі. Друга скарга стосується питання до канцлерки Німеччини Ангели Меркель щодо того, чи вважає вона російського президента Володимира Путіна "вбивцею". Постійна делегація Верховної Ради у ПАРЄ оприлюднила заяву щодо позбавлення депутата Олексія Гончаренка права виступу на 3 місяці та висловила "глибоке розчарування" щодо цього рішення. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла керівниця Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева.

0:00 0:00
10
1x

Про заяву Постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ

Є два кейси. Перший був зроблений фейсбук-пост в самій асамблеї під час її проведення у січні. Саме по ній зараз було прийнято рішення регламентного комітету, а не по питанню прапора. Багато хто в соцмережах продовжив тему, що Гончаренка позбавили права голосу на 3 місяці через те, що розгорнули український прапор. Абсолютно ні. Перший кейс чітко стосувався приватного каналу депутата-члена ПАРЄ. До речі, сам Гончаренко є членом регламентного комітету, проте міг брати участь лише у відкритій частині. Наша заява вийшла у той день, коли резолютивна частина була опублікована на сайті ПАРЄ. До того Олексій отримав тільки особистий дзвінок від працівниці ПАРЄ, яка вже володіла офіційною інформацією, і розмістив її у своїх соціальних мережах. 

Наша делегація зробила заяву, яку ми вважаємо доречною, правильною і справедливою. Ми, дійсно, не згодні з таким рішенням, тому що тоді треба примінити такий самий метод, зокрема до наших колег. Тому що це було здійснено за скаргою російського делегата. І за невеликий період часу очного спілкування, а воно було тільки у січні 2020 року та січні 2021 року, ми мали змогу пересвідчитися в абсолютно неадекватних висловах зі сторони російських делегатів. Тобто таких фактичних відеозаписів у нас немає, але цей самий відеозапис Олексія, де він з різними словами звертається до російського делегата, там не чутно, але російський делегат теж говорить певні слова, які є неприйнятними. Просто він сидить позаду і його не чути. 

Ми подумали, що тоді треба приміняти таке саме правило, тобто відмоніторити всі сторінки. Наприклад, протягом нашого перебування в Раді Європи на сайті Державної думи є інформація, де голова Постійної делегації РФ назвав "болотом" представників, як мінімум, шести країн, зокрема і України. Таким чином, давайте тоді моніторити кожну сторінку окремих делегатів. 

Тобто цю ситуацію можна трактувати по-різному. Гончаренко зможе брати участь в засіданнях комітетів, зокрема ми з ним працюємо у міграційному комітеті з прав переселенців. Він також є членом регламентного комітету, де він може виступати, але це не стосується виступів під час пленарних засідань. 

Щодо кейсу з прапором, то засідання регламентного комітету перенесли на червень, тому що не можуть знайти статтю, на яку послатися, тобто у чому звинуватити. Після зустрічі, яку є провела з президентом ПАРЄ, Дамс повідомив мені, що це стосується навіть більше не українського прапору, а самої поведінки. 

Хтось запитував, чому ми чекали один день, щоб написати заяву. По-перше, ми, дійсно, та делегація, яка керується правилами і процедурами, тобто регламентом. Тому наша заява вийшла одразу через годину після того, як опублікували резолютивну частину рішення. Ми хоча б побачили, на яку статтю регламенту посилається регламентний комітет. Ми також зазначили, що ми є тією делегацією, яка завжди буде відстоювати достойну роботу в асамблеї і ми не відкривали той ящик Пандори, який могли відкрити. До речі, в нас підготовлено багато кейсів, зокрема кейс з Державною думою РФ, і я повідомила про це керівництво ПАРЄ. І нас ніхто не може позбавити такого самого права подати скаргу і продовжити боротьбу за справедливість. Ми цього не робили лише тому, що вважали себе вище цього, а асамблею продовжуємо вважати тією організацією, де все-таки повинна продовжуватися дискусія. Тому ми послалися на свободу слова і висловлювань. Ми думаємо, що кейс з прапором може бути або взагалі нерозглянутий, або не буде якогось рішення стосовно подальших санкцій. Ми вважаємо санкцію щодо позбавлення Гончаренка права виступу в асамблеї на три місяці, тобто під це підпадає тільки червнева сесія в Страсбурзі, більше ніж достатньою мірою покарання за те, що відбулося. І тоді ми будемо піднімати абсолютно кожен кейс на такий самий рівень регламентного комітету. Наша думка делегації підтримана більшістю, хоча і не абсолютною. Сам Гончаренко подякував делегації за її позицію. 

Наскільки комфортно почувається російська делегація в ПАРЄ у порівнянні з українською 

Окрім ситуації з листом і прапором, українська делегація була в максимальному комфорті. Ми за статистикою найактивніші по виступам, правкам і прийнятим рішенням, які ми просували. Після цього інциденту з прапором Олексій, наприклад, продовжує захищати наші спільні правки по двом резолюціям, які стосувалися Білорусі: це проведення виборчої реформи і проведення міжнародного розслідування щодо порушень прав протестуючих. І делегати це бачили. Тобто атмосфера царювала абсолютно конструктивна. Нашу заяву за ініціативи литовського депутата підтримало чимало країн. Кримська платформа також була підпримана двома новими державами: Молдовою та  Італією. Ми також просунули резолюцію, яка стосується Конвенції ООН по біженцях. Її передали англійському лорду, який буде напрацьовувати її і в жовтні ми будемо її голосувати. Наші правки по резолюції стосовно порушень прав кримськотатарського населення були прийняті всім комітетом з рівності і недискримінації. Наша ісландська колега зробила абсолютно розгромний файл, і росіяни в конвульсіях просто б’ються і намагаються збити цей файл на черневу сесію. Ми максимально будемо цьому протидіяти, що він був розглянутий саме в червні. Тобто ми приїхали з реальними результатами.

Фото: facebook.com/alexeygoncharenko