Стартувала космічна місія "Аль-Амаль": чому Марс вабить дослідників і чи зможуть люди там жити?

Стартувала космічна місія "Аль-Амаль": чому Марс вабить дослідників і чи зможуть люди там жити?

Об’єднані Арабські Емірати стали першою арабською державою, що відправила космічний зонд на Марс. 20 липня апарат "Аль-Амаль" було піднято японською ракетою-носієм з космодрому на острові Танегасіма. Радник голови Державного космічного агентства України Андрій Колесник в ефірі Українського радіо розповів, чим цей запуск є унікальним, чому саме Марс приваблює дослідників і чи справді колись люди зможуть жити і на цій планеті.

0:00 0:00
10
1x

"Об’єднані Арабські Емірати мають вже три супутники спостереження Землі з космосу. Але цей апарат, направлений на орбіту Марсу, має особливе завдання: слідкувати за погодою на Марсі. До цього жоден апарат космічних станцій світу такого завдання не отримував і не мав відповідних інструментів. На цьому апараті три інструменти, які дозволять мати онлайн погоду на Марсі у тих точках, де буде знаходитися космічний апарат на орбіті. Потрібні агрегати, які мають можливість дивитися в оптичному, ультрачервоному та ультрафіолетовому діапазонах. До того ж, цей апарат надавати інформацію для всіх місій, що знаходитимуться на Марсі", ─ зазначив Андрій Колесник.

"Цей зонд летітиме сім місяців, і для космічних відстаней ─ це дуже багато часу. Підбирається такий час, коли Земля і Марс знаходяться найбільш щільно один до одного. На сьогоднішній день Земля наздоганяє Марс. В цей момент відстань між планетами є найменша. І коли запускається ракета у бік Марсу, то вона долає цю відстань за найменший час ─ близько семи місяців", ─ додав він.

Радник голови Державного космічного агентства України прокоментував, чому саме Марс приваблює дослідників.  

"Ми говоримо про Марс більш ніж 100 років. Нас цікавить, чи ми одні у сонячній системі, чи у нас є побратими. Є така думка, що марсіанська поверхня, марсіанська атмосфера колись була здатна до життя. Вона мала багато води і кисню. Але щось сталося у геологічних процесах, що Марс втратив воду. Але не всю. Як показують дослідження орбітальних станцій, які обертаються довкола Марсу, то на його полюсах є льодові шапки, а під ними, на одному з полюсів, радари знайшли підземне озеро з соленою водою. Тобто вода на Марсі є. А якщо є вода, то можуть бути й різні форми життя. Які це форми ─ невідомо.

Колесник розповів, що "для цього буде наступна американська місія, яку відправлять наприкінці липня цього року, який розпочне роботу вже навесні наступного року. Будуть інструменти, які досліджуватимуть, чи взагалі є у якихось формах життя на Марсі. Це буде роботизовано місія. Центр управління знаходитиметься у США, де керуватимуть інструментами марсоходу. Головне, аби надійно працювала навігаційна система марсоходу".

Те, що ми знайдемо на Марсі, це можуть бути сліди того, що там було. Наприклад, апарат, який надішлють американці, шукатиме саме сліди минулого життя у руслі рік, які висохли. Саме у тих породах, які могли бути створені з тих останків життя. Проте, на думку Колесника, ми можемо говорити про те, що життя на Марсі ще буде. Він також зауважив, що у майбутньому спростяться можливості досягати Марс і повертатися з нього. Відстань від Землі до Марсу можна буде подолати протягом двох місяців.

Фото: pinterest.com

Щодо розвитку суспільства на Марсі, то Колесник вважає, що "це буде інше суспільство, ніж на Землі. Оскільки там будуть інші умови та соціальні групи. У зв’язку з тяжінням Марсу людина може змінитися навіть біологічно. Будуть інші біологічні процеси у тілі людини, інакше розвиватимуться кістки, м’язи тощо".

Радник голови Державного космічного агентства України спрогнозував, що їстимуть перші переселенці.

"Вони їстимуть те, що зможуть виростити. Зараз відпрацьовуються технології великого виробництва їжі на базі водоростей різного типу. Багато експериментів проводять під час місій космічних апаратів, які направляють, аби зімітувати мікрогравітацію і подивитися, як можуть розвиватися споживчі для їжі елементи. Тобто пошук їжі, яка може бути пророщена і споживатися новими марсіанами, продовжується", ─ сказав він.

Фото: space.com.ua