Проблеми сімей у складних життєвих обставинах — поради спеціалістів

Проблеми сімей у складних життєвих обставинах — поради спеціалістів

Що робити родинам, куди звертатися, як діяти, коли родина опинилася у складних життєвих обставинах. Про це говорили в ефірі Радіо Культура з директоркою Київського міського центру соціальних служб у справах сім'ї, дітей та молоді Ярославою Колобовою та писхологинею Любов Лоріашвілі.

Яка родина вважається у складних життєвих обставинах

Ярослава Колобова:

Родина в складних життєвих — це та родина, яка не може вирішити власні проблеми і потребує допомоги з боку держави або фахівців. Бо родина, яка може самотужки справитися або потребує одноразової консультація, це не буде відноситися до родини в складних життєвих обставинах. Тому що родина розуміє, що їй потрібно, яка допомога потрібна і вона випливає з цього. А родина, яка самотужки не може справитися, вона попадає в поле зору державних органів, які починають про неї турбуватися.

Як зрозуміти, чи родина може чи не може впоратися з життєвими обставинами

Ярослава Колобова:

Для цього є наші фахівці, які працюють в центрах Соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді, які мають прийти до родини за місцем її проживання, вивчити проблему, яка сталася, заповнити необхідні папери, провести акт потреб дитини. Тому що ми виходимо в першу чергу з потреб дитини. Ми дитиноцентралізована країна і для нас перш за все важлива дитина. Тому ми дивимося на те, чи можуть батьки задовольнити потреби дитини, починаючи з базових: чи є місце для сна, чи є їжа, якого дитина зросту, чи є в неї одяг і закінчуючи таким високим рівнем потреб, коли дитина може реалізовуватися: чи ходить дитина в якісь кружки, чи чимось вона займається, чи не впливає стан батьків на те, як задовольняються потреби. Ось тоді комнада фахівців, яка входить в родину, може зробити висновок: так, родина в складних життєвих або ні, родина не в складних життєвих, проте потребує якоїсь підтримки.

Любов Лоріашвілі:

Дуже важливо взагалі розуміти наскільки стійке благополуччя в родині. Бувають родини в якій є мама, тато, бабусі, дідусі, є кому підтримати, ближчі родичі, хрещені. А є родини, де хтось один з близьких тягне на собі всю відповідальність, а, наприклад, інший член родини ставиться безвідповідально і тоді це більша зона ризику.

Читайте також: Чи курять і вживають алкоголь українські підлітки — експертка проаналізувала результати дослідження

Коли варто звернутися по допомогу

Ярослава Колобова:

Будь яка родина має можливість і має право отримати допомогу. Буває дитина підросла до підліткового віку і батьки не побачили цього, продовжують виховувати її як і раніше. А дитина потребує вже деяких прав, свободи і починаються конфлікти. То чи має ця родина звернутися до нас? Має! Тому що в нас є фахівці, які допоможуть батькам впоратись з підлітковим віком. Або дитина може прийти до психолога, донести батькам, що вона хоче своєю поведінкою сказати.

Можна й не бути в складних життєвих обставинах, але можна звернутися до психолога, за підтримкою, можливо й до соціального педагога. Насправді інколи має сенс перевірити: а чи все я виконую в чому має потребу дитина?

Любов Лоріашвілі:

Я вважаю, що кожна родина за час свого існування може потрапляти в такі складні життєві обставини. В нас люди дуже соромляться, соромляться звертатися до соціальних служб. Немає такої культури звертатися до психолога… Нам фахівцям здається, що чим раніше така родина звертається по допомогу, тим більш якісно, фахово і дієво допомогу вона зможе одержати.

Чим допоможуть соціальні служби

Ярослава Колобова:

Відібрати дитину - не є наше завдання. Наше завдання будь яким чином зберегти сім'ю. Це головна мета соціальної роботи, що дитина залишається в біологічній родині. І для цього ми маємо зробити все і навіть більше для того, щоб дитина залишалася в своїй рідній сім'ї. Тому вилучення дитини із сім'ї відбувається лише тоді, коли батьки не змінюються, коли є загроза здоров'ю і життю дитини, коли ми не можемо залишити дитину, розуміючи, що до ранку вона може не дожити… А коли є негаразди, конфлікти в родині, то ми не вилучаємо. Навпаки, коли батьки звертаються, ми хвалимо батьків за це. Тому що це дійсно такий крутий крок зроблений в сторону, щоб отримати підтримку. Це про велику батьківську мужність і бажання залишатися батьками для цієї дитини.

Любов Лоріашвілі:

Взагалі місія соціальної служби професійна, якісна допомога на шляху до покращення якості життя родини. Наше завдання будь-яким чином укріпити родину.

Фото pixabay

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко
Заступниця Міністра культури: "Нам не вдасться найближчими роками прибрати зі світового репертуару російських композиторів. Це неможливо"
Українське Радіо було єдиним джерелом інформації в окупованому Ізюмі — ЗМІ
"Треба бути готовим до прильоту ракети у ТЕС", — Попенко про складний опалювальний сезон