Українська група пішки здолала 50 кілометрів пустелею, щоб нелегально зняти фільм "Байконур. Вторгнення"

Українська група пішки здолала 50 кілометрів пустелею, щоб нелегально зняти фільм "Байконур. Вторгнення"

Українська знімальна група Insiders Project здійснила секретну експедицію на космодром Байконур та, ризикуючи власним життям і свободою, зняла там фільм "Байконур. Вторгнення" — документальну стрічку про космічні кораблі, законсервовані на космодромі. У студії Українського Радіо автор і ведучий проєкту Дмитро Громов та продюсерка Ольга Безхмельницина розповіли, як відбувалась експедиція, та що сенсаційного вдалося звідти привезти.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

У 2018 році знімальна група — дві людини — подолала понад 50 кілометрів у пустелі за добу, щоб дістатися до законсервованого ангару з космічними шатлами — так вони знімали фільм "Байконур. Вторгнення", який незабаром вийде на екрани. 

Urban exploration (міські дослідження) —  хобі і основне заняття ведучого Дмитра Громова та режисера-оператора Ангела Ангелова. Insiders Project — доволі відомий в інтернеті проєкт, у якому ведучі проникали на різні секретні або небезпечні об’єкти: катакомби, висотки, зону відчуження. 

Дмитро Громов розповідає, що займається цим вже понад 10 років, і вже досконало знає багато унікальних місць в Україні та Європі. Та коли побачив фотографії космодрому "Байконур", а саме законсервованих ангарів з космічними шатлами, з кораблем "Буран" та ракетою "Енергія", то зрозумів, що повинен побувати в цьому місці. 

Космодром "Байконур" розташований в пустелі в Казахстані. Це велетенський квадрат 50х70 кілометрів. Клімат у тих широтах різко-континентальний з перепадом температур — влітку там плюс 50, а взимку — мінус 50, тому 12 літрів води, які автори фільму взяли з собою в триденну мандрівку, довелося розтягувати по ковтку раз на дві години. 

"Це було надзвичайно складно. Коли ми приїхали, було десь +47 при вологості 10%. І коли ми готувалися, ми розуміли, що буде жарко, морально готувалися. Але коли приїхали і занурилися в цю ситуацію, стало зрозуміло, що ми взагалі не були до цього готові", — пригадує Дмитро.

Подорож тривала три доби, і весь час була загроза викриття. Три рази з ними траплялись випадки, коли їх могла схопити охорона. При чому, за кілометр до периметру вже були розташовані датчики, які мандрівники випадково зірвали, через що мусили тікати від охорони більше двох кілометрів.

Чи не буде правових наслідків для авторів фільму після його релізу, пояснює продюсерка фільму Ольга Безхмельницина:

"За таке вторгнення несуть відповідальність фізичні особи, тобто, якби хлопців зловили тоді, коли вони проникали, то, дійсно, їх могли б заарештувати, судити тощо. Зараз нічого з точки зору того, що вони відкрили якусь таємницю, немає —  ті самі запуски ракет вони самі знімають увесь час в інтернеті. В принципі, є дуже багато альтернативних матеріалів у відкритому доступі. Той самий космодром можна з Google Maps подивитися. В принципі, з точки зору того, що можна було б їм пред’явити, по факту нічого немає".

Окрім екстремальної складової, у проєкті Insiders є ще історична частина — пояснення історії появи тих чи інших об’єктів. Так, у фільмі "Байконур. Вторгнення" використано багато архівних кадрів, документів, навіть більше, за сприяння Українського культурного фонду, спеціально для стрічки розробили 3D-модель космодрому, яку також покажуть у фільмі.

Історія космічного корабля "Буран" зацікавила дослідників. Дмитро Громов розповідає, що він мав єдиний політ, облетів двічі навколо Землі, радари втратили його на півгодини, після чого він приземлився і більше не злітав. Справжній "Буран", який літав, загинув під обломками під час руйнування ангару на початку 2000-х років. Разом з ним під завалами ангару опинилася ракета-носій "Енергія", також там загинуло 7 людей. 

"В ангарі, в який потрапили ми, був корабель "Буря" і макет — точна копія "Бурану" — це масово-габаритний макет, який зроблений, по суті, з тих самих деталей і матеріалу. Всередині цеху людей не було, але зовні знаходилися будки з охороною. Вони робили обходи, ми бачили їх, спостерігали за ними зсередини. Але ми поводилися тихо і не давали приводів зайти всередину. В чому ще плюс — ми пішли туди в липні, в самий розпал літа, і в пустелі умови взагалі антилюдські й охорона, скоріше за все, навіть не припускала, що комусь прийде голову туди потрапити", — розповів Дмитро Громов.

Зараз фільм на стадії фінального постпродакшну, готовий буде вже цієї осені. 

Ольга Безхмельницина анонсує, що спочатку фільм буде подорожувати кінофестивалями, а наступного року запланований масштабний кінопрокат по всій Україні.

Фото, відео: Українське радіо, Insiders