"Це Всесвіт, який просто тебе захоплює": у Києві покажуть роботи Врубеля

"Це Всесвіт, який просто тебе захоплює": у Києві покажуть роботи Врубеля

У Національному музеї "Київська картинна галерея" 2 жовтня відбудеться відкриття виставки "Сучасний український символізм та Михайло Врубель". В ефірі Радіо Культура мистецтвознавиця, кураторка Світлана Стоян розповіла про особливість проєкту та творчості митця.

Виставковий проєкт складається з двох частин.

"Це 5 залів, в кожному з яких представлено по одній роботі Врубеля з роботами сучасних митців. Другий поверх — це друга частина цього проєкту, а саме — роботи з постійної експозиції, які, по суті, об’єднані цим проєктом", — зазначила Світлана Стоян.

Стоян наголосила, що постать Михайла Врубеля є стрижневою у виставці.

"Врубель — це стрижнева постать, навколо якої ми вибудовуємо цей проєкт. Роботу Врубеля ми можемо впізнати по очах. Це якийсь Всесвіт, який просто тебе захоплює. Крім того, роботи Врубеля ми сприймаємо цілісно. Там цілісно працює все: і колір, і композиція, і легкість, і, дійсно, інновація в його власній манері кольоропередачі".

Кураторка виставки зазначила, що єднає роботи Михайло Врубеля та сучасних митців, які представлені на виставці.

"У цьому проєкті представлено 18 митців. І всіх їх єднає те, всі ці роботи відсилають до якихось утаємничених сенсів. У цьому проєкті не стояло завдання, щоб це було ілюстрацією до Врубеля а щоб це був певний діалог. Ці роботи є абсолютно різними, але є певна логіка, певна композиційна послідовність. Наприклад, у цьому проєкті виставлятиметься унікальна триметрова робота "Богоматір Оранта" Врубеля і поряд з нею "Оплакування" Миколи Журавля. Інколи роботи побудовано на контрасті", — сказала вона.

Виставка триватиме до 20 жовтня.

Автопортрет, фото — wikiart.org