Інтерпретація географічного атласу: у Києві стартує виставка картин "Атлас у малюнках" Євгенія Мермана

Інтерпретація географічного атласу: у Києві стартує виставка картин "Атлас у малюнках" Євгенія Мермана

У Києві 6 вересня стартує виставка картин "Атлас у малюнках" Євгенія Мермана. Засновник галереї сучасного мистецтва "ЦЕХ" Олександр Щелущенко в ефірі Радіо Промінь розповів про особливість цієї виставки.

"Це перше повернення Євгена Мермана в Україну після проживання та виставок в Ізраїлі та Гонконзі. Це непересічна особистість. Він мріяв виставляятись удома, у Києві. І більше року він малював трьохметрові полотна для цієї виставки. Це емоційне повернення на Батьківщину", — зазначив Олександр Щелущенко.

Засновник галереї зауважив, що виставка налічує 15 великих полотен, натхненних малюнками з німецького географічного атласу.

"Виставка налічує 15 великих полотен. Найменше з  них у довжину, висоту — 2 метри. Художник надихнувся малюнками з німецького атласу ХІХ століття. Це маленькі малюнки, які він перемалював на три метри, зробив дуже кольоровими, і вони зовсім не схожі на оригінал.  Мерман хотів показати, як Німеччина ХІХ століття бачила різні етноси, культури", — сказав він.

Щелущенко наголосив, що Україна першою побачить виставку "Атлас у малюнках". Після цього виставка поїде до Литви та Ізраїлю.

Зазначимо, виставка художника Євгенія Мермана "Атлас в малюнках" містить масштабні картини, натхненні ілюстрованим географічним атласом, який був опублікований у кількох виданнях наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття у Лейпцигу, Німеччина. Поряд із пейзажами, будівлями та локаціями, ілюстрації зображують жителів країн, островів, пустель та гір у різних куточках світу, докладно описуючи структуру тіла, черепа та обличчя різних рас та національностей, з точки зору європейських дослідників та ілюстраторів, зокрема німців.

Серія картин Мермана та його інтерпретація оригінальних ілюстрацій географічного атласу викликає цікавість завдяки науковій спрямованості щодо расових особливостей різних національностей, описаних у книзі.

Євгеній Мерман — уродженець України та громадянин Ізраїлю. Його вибір використовувати маленькі однотонні малюнки у книзі та дати їм велику різнобарвну інтерпретацію є демонстрацією непокори.

Виставка триває з 6 вересня до 5 листопада у галереї "ЦЕХ" за адресою вул. Кирилівська, 69, Київ. Час роботи: 14:0020:00.