Перевертання державного прапора може кваліфікуватися як неповага — активіст з Донбасу

Перевертання державного прапора може кваліфікуватися як неповага — активіст з Донбасу

Український прапор історично був синьо-жовтим і перевертати його недоцільно, вважає Станіслав Федорчук, голова правління Громадської організації "Українська народна рада Донеччини і Луганщини". Про це він розповів у ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Українцям дуже пощастило із символічним світом. Наші попередники залишили нам стільки всього — в таких кількостях, і в таких якостях, що дійсно, коли стала потреба в обороні власної землі, українцям не треба було вигадувати якихось національних героїв, шукати кольори спротиву, музику спротиву. Тобто все це вже в нас було своє", — говорить Станіслав Федорчук. 

У питанні перевертання прапора він радить звертатися до історії:

"Якщо ми звернемося до історії українського прапора, то стає зрозуміло, що в якості державного прапора український прапор використовувався таким чином, що згори був синій колір, а знизу жовтий. Дуже дивно бачити серед наших людей позицію, коли вони посилаються на китайське вчення про гармонію, про те, що насправді, з точки зору кольорів, красивіше, щоб було жовте згори, тобто це сонце, і так далі. Якщо ми думаємо, що будемо крутити прапором, і це водночас підніме наш ВВП і кількість жирів у маслі то я вас розчарую", — переконаний Станіслав Федорчук.

Він нагадує, що перегортання прапора може кваліфікуватися як прояв неповаги до державного символу України, відповідно до закону. 

"До державних символів треба ставитися з повагою і відповідним чином із ними поводитися, якщо вони є у ваших руках", — зауважує громадський діяч. Також він пригадує, що активно і усвідомлено в Україні використовують і червоно-чорний стяг Української повстанської армії, зокрема, поруч із державним, його також використовують бойові частини. 

Нагадаємо, сьогодні в Україні відзначається День державного прапора. На Софіївській площі у Києві відбулася урочиста церемонія підняття українського прапора.
 
Фото: Укрінформ