Чому коти ходять до туалету у ваші капці — пояснює зоопсихолог

Чому коти ходять до туалету у ваші капці — пояснює зоопсихолог

8 серпня — Всесвітній день котів. Про те, чому ваш кіт ходить у туалет не туди, куди треба і що можна з цим зробити, а ще про ментальне здоров'я пухнастих друзів говорили в ефірі Радіо Культура з ветеринарною лікаркою, яка спеціалізується на поведінковій ветеринарії котів та прикладній зоопсихології Ксенією Олійниковою.

"Я вітаю вас всіх з цим днем. Як я сьогодні вже занотувала у Facebook: я всіх вітаю. Тільки не кажіть котикам, що це лише один день. Тому що вони впевнені, що День котиків — це їх кожен день", — наголосила жартома Ксенія Олійникова.

Вона також розповіла про свою спеціальність:

"Якщо казати про мене, про мою спеціальність — вона досить нова для нашого суспільства. В нас люди не завжди розуміють, що у котів є теж проблеми не тільки фізичного характеру. В нас є вже звичка ходити до просто ветеринарних лікарів, але є ще, окрім фізичного здоров'я, ментальне здоров'я або психологічне здоров'я. І якщо ми кажемо, що у котів є якісь проблеми: агресія або вони починають ходити в туалет не в те місце — чи на крісло, чи на вашу постіль, то це не тому що вони хочуть вам помститися. Це психологічна проблема. Це ознаки стресу і якоїсь напруженої ситуації в середовищі, де тварина живе".

Що ж до того, що кіт може ходити у туалет не туди, куди треба, то зоопсихолог пояснює, що це не "характер" і не "помста", як інколи вважають господарі.

"Це один із міфів і стереотипів… Тварини не можуть мститися. Вони не можуть прогнозувати наперед, у них немає такого механізму в голові, щоб прогнозувати вашу реакцію", — зауважила спеціаліст з поведінки котів.

"Важливий елемент — це тварини територіальні. І для них все, що є, скажімо так, екскременти, все, що залишає їх запах — це сигналізація. Це якийсь вам інформаційний плакат, що щось відбувається погане. А що найгірше — це взагалі треба аналізувати кожну окрему ситуацію", — додала Ксенія Олійникова.

За її словами, інколи коту просто може не подобатися звук дверей або навіть ваші капці:

"Ви будете дуже здивовані, але одна з рекомендацій — змінити домашні капці. Тому що вони можуть провокувати у тварини дискомфорт від того звуку, який вона відчуває".

Фото Радіо Культура