Чи дійсно корисні Омега-3 — пояснює біологиня

Чи дійсно корисні Омега-3 — пояснює біологиня

Важко вийти від лікаря без поради — "попити місяці три Омега-3". Що це таке і наскільки ці ліки ефективні? В ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура" взнаємо, що рекомендують офіційні джерела згідно останніх досліджень.

Ведуча:

Дар'я Озерна

Що таке Омега-3? Це жирні кислоти. Є два головні класи ненасичених жирних кислот — Омега-3 та Омега-6. Вони відрізняються за розташуванням подвійного зв’язку в молекулі.

Омега-3 це збірна назва для жирних кислот. Деякі Омега-3 є в лляному насінні, деякі — лише в рибі і морепродуктах. До притаманно рибних Омега-3 відносять альфа-ліноленову, ейкозапентаєнову та докозагексаєнову кислоти. Скорочено їх називають АЛК, ЕПК та ДГК. Деякі люди здатні утворювати незамінні жирні кислоти самі — така їхня генетична особливість. Особливо таких людей багато в Індії та країнах, де історично панує вегетаріанство.

Старі публікації налічували до 27 випадків, коли Омега-3 були корисними. Утім, коректно проведені дослідження не виправдали сподівань.

Головним відкриттям і розчаруванням 2018 року в галузі дослідження додатків стало те, що Омега-3 не зменшують ризику хвороб серця і смертності від них. Водночас люди, що їдять рибу і морепродукти хоча би раз на тиждень, а ліпше — чотири, мають значно менші ризики померти від хвороб серця.

Високі дози Омега-3 зменшують рівень тригліцеридів крові. Це важливо пацієнтам з атеросклерозом.

Омега-3 можуть бути корисними у полегшенні симптомів ревматоїдного артриту. 

Немає достовірних доказів, що Омега-3 зменшують дегенерацію сітківки ока, депресію і гіперактивність у дітей.

То що робити? Попити Омегу, як радять, чи ні? Курсу пігулок немає в жодних дієтичних рекомендаціях, а Омега-3 відносять не до ліків, а до додатків.

Натомість нам радять їсти рибу хоча би раз на тиждень та додавати в салати чи каші лляне насіння. Риба не мусить бути червоною. Оселедець і скумбрія також багаті на Омега-3, на йод та фосфор, і коштують значно менше. Таку рибу вважають корисною для здоров’я. Насамкінець, споживання оселедців не так руйнує океанічні екосистеми, як споживання олій, вичавлених із анчоусів та антарктичного крилю.

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com