Зірка "Гобіта" і "Полдарка" Ейдан Тернер: завдання актора у тому, щоб кидати виклик собі

Зірка "Гобіта" і "Полдарка" Ейдан Тернер: завдання актора у тому, щоб кидати виклик собі

 

Вже втретє на Одеський міжнародний кінофестиваль завітав ірландський актор Ейдан Тернер. Українському глядачеві він насамперед відомий як виконавець гнома Кілі в масштабній екранізації Толкієнівського "Гобіта" Пітера Джексона. Крім того, Ейдан став справжньою зіркою, виконавши головну роль в британському історичному серіалі "Полдарк".

Про власні інтереси в кіно як актора, як глядача, про специфіку роботи в театрі Ейдан Тернер розповів Радіо Культура в спецпроекті Катерини Толокольнікової "Щоденники одеського фестивалю".

—  Чим же вам так полюбився Одеський кінофестиваль?

— Я приїжджаю до цього міста, тому що воно справді багатонаціональне, різноманітне і тут чудова архітектура. Також сама програма фестивалю дуже цікава. Тут чудова їжа, місцева кухня. І це справді весело. Усюди в місті можна дійти пішки, все досить близько. І насправді чудова атмосфера фестивалю. Не на всіх фестивалях так весело. Це буває і незаплановано. Коли є можливість, тоді я приїжджаю. Два роки тому я був членом журі. Тоді, звичайно, все було організовано. Загалом мені просто подобаєтсья атмосфера. Тут весело. Я приїжджаю на відпочинок.

— Давайте поговоримо про ваш останній період життя: 5 років ви знімалися в серіалі "Полдарк". Власне, чим цей проект виявився для вас важливим, знаковим? Що вам дав цей досвід як актору?

— Так, звичайно, якщо порівнювати з художніми фільмами, які, наприклад, представлені на цьому фестивалі, то телесеріали — це зовсім інший вид, зовсім інша зйомка, і вони вимагають іншої акторської гри. Актор повинен занурюватися, вивчати характер. І впродовж певного часу в нього заглиблюватися і у нього перевтілюватися. Тож це зовсім інший досвід, ніж, наприклад, художнє кіно. У проміжках між зйомками серіалу мені вдавалося зіграти в інших речах. Але це кожного разу повернення до серіалу. Це, звичайно, дуже цікава подорож. Але, мені здається, трошки зарано говорити про досвід, про те, що серіал мені дав. Можливо, трошки пізніше стане зрозуміліше.

— Ви знімалися в різних проектах. Можна згадати такий масштабний в трьох частинах фільм "Гобіт" Пітера Джексона, так само екранізація Агати Крісті, "Полдарк". Що вам як актору цікавіше? В яких фільмах вам самому хочеться зніматися?

— Звичайно, кожен проект дає різний досвід. Можу сказати, що все було дуже весело, і все мені дуже сподобалося, в чому я брав участь. В мене ніколи такого не було, що мені потрібно було погоджуватись на роботу. Це все було за моїм справді щирим бажанням. На кожному проекті я зустрічав різних людей. І справді, складно порівнювати різні проекти різного жанру, тому що це різні стилі, різні люди, різні персонажі. Деякі з них реальні, деякі надприродні. Але я дуже радий, що мені пощастило зіграти таких різних персонажей. Я сподіваюся, що буду продовжувати так само. Тому що саме в цьому полягає професія актора — у тому, щоб кидати виклик собі.

— А чи є у вас ролі мрії або, можливо, режисери мрії? З ким би ви хотіли попрацювати?

— Насправді немає як такої роботи мрії чи режисера мрії, з яким би я хотів попрацювати. Списків ніяких немає. Мені здається, все залежить від цікавого сценарію. Я б ніколи не назвав такі конкретні імена, звичайно. Мені подобається різноманіття, мені подобається неочікувані речі. І завжди цікаво для себе залишати щось невідоме і відкривати заново якісь цікаві речі.

Весь ефір програми слухайте тут

Ейдан Тернет. Фото Facebook