Якою буває пам'ять і як її поліпшити — пояснює біологиня

Якою буває пам'ять і як її поліпшити — пояснює біологиня

Про те, якою буває пам'ять і як її поліпшити, говорили в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар'я Озерна

У нашого мозку є три режими — робоча пам’ять, а також короткострокова і довгострокова пам’ять, і кожну з них контролюють різні ділянки мозку. Короткострокова пам’ять зберігає інформацію зовсім недовго, стільки, скільки треба для користування нею. Це відбувається в префронтальній корі головного мозку — в тій ділянці, де живуть наші свідомі думки і самоконтроль.

Робоча пам’ять також підтримується недовго, але різниться від короткострокової тим, що працює з інформацією і намагається її впорядкувати.

А от запам’ятовування чогось надовго вимагає анатомічних змін у мозку, і запускає це повторення. Наші нейрони посилають один одному сигнали. Коли якийсь сигнал повторюється знову і знову, мозок розуміє, що він важливий, і починає його розпізнавати і закарбовувати.

Що зробити, аби із голови нічого не вилітало?

— Визначіть, наскільки інформація для вас важлива. Ми схильні пам’ятати значущі речі.

— Намалюйте те, що вам треба запам’ятати. Графічне відображення сприяє утворенню стійких спогадів. 

— Американська провідна клініка Майо радить тренувати мозок, як тіло: вчити вірші, розгадувати загадки, досліджувати нові місця, бути волонтерами і домомагати іншим — робити те, що змушує вас по-новому дивитися на речі і вчитися.

— Достатньо спіть. Під час сну мозок збирає докупи спогади, і добирає те, що варто тримати в голові. 

— Ходіть пішки і займайтеся спортом. Це поліпшує мозковий кровообіг, сприяє утворенню нейротрофного фактора, що не дає нейронам гинути, і зменшує ризик деменції. 

— Будьте соціально активними. Спілкування із друзями й колегами запобігає депресії, а депресію пов’язують із погіршенням пам’яті.

Насамкінець, ведіть записи та облиште багатозадачність. Повторюйте і обмірковуйте ту інформацію, що вам важлива.

Ефір програми слухайте тут

Фото pixabay.com