Якщо не лікувати молочні зуби, захворювання можуть передатись на постійні — стоматологиня

Якщо не лікувати молочні зуби, захворювання можуть передатись на постійні — стоматологиня

Чи справді молочні зуби можна не лікувати, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповіла лікарка-стоматологиня Олена Заблоцька.

Ведуча:

Ірина Коваль

Деякі батьки вважають, що молочні зуби в їхніх дітей не можуть боліти. Понад те, частина з них притримується думки, нібито їх і лікувати не треба — однаково випадуть і будуть замінені корінними.

Олена Заблоцька стверджує: такі думки помилкові.

"Дорогі батьки, знайте, що молочні зуби, точно так само, як і постійні зуби, мають корені і мають пульпу зуба. У дітей ці нерви також є, у кожному зубі. Зазвичай діти з хворими зубами погано сплять, є дуже неспокійними, плачуть вночі і вдень. І на жаль, батьки в останню чергу думають про те, що причиною цього можуть бути зуби", — ділиться досвідом стоматологиня.

Лікарка наголошує: молочні зуби треба лікувати обов’язково, з багатьох причин.

"Хвороби молочних зубів можуть передатися на постійні зуби. Від нелікованих хворих зубів у дитини може піднятися температура, може бути поганий апетит чи поганий запах з рота. Хворі зуби — це така хронічна інфекція у ротовій порожнині, яка може призвести навіть до загальних захворювань, до хвороб шлунка", — пояснила Олена Заблоцька.

Також стоматологиня зазначила, що дуже часто батьки звертаються до лікаря тоді, коли проблема вже стала видимою, і зуби сильно пошкоджені. У такій ситуації лікування може бути дуже болісним для дитини.

"Саме через це у дитини з’являється страх перед лікарями. Але якщо привести дитину раніше, коли усі зуби здорові, тоді стоматолог може стати справжнім другом. І запам’ятайте головне: чисті зуби не хворітимуть", — наголосила Олена Заблоцька.

Раніше гастроентерологиня розповіла, чому відмовлятися від сніданку шкідливо.

Фото pixabay.com