Чим живуть бармени та барледі, як приготувати алкогольні коктейлі та як стати психологом для свого клієнта, в ефірі програми "Непробудні" на Радіо Промінь розповіла барледі Юлія Димнич.
Ведучі:
Дмитро Захарченко, Ірина Саннікова, Лесь Мирний
Ірина Саннікова: — Чи кожен може стати барменом, чи для цього потрібні якісь унікальні суперскіли?
— Я думаю, що в принципі для цього нічого не потрібно. Треба щоб це просто подобалось.
ІС: — Я знайшла в Інтернеті перелік особистих якостей, які потрібні бармену або барледі: гарна пам'ять, координація, окомір, увага, здатність працювати у динамічному середовищі, де постійно галасують, де використовується дим, де часто не зовсім тверезі відвідувачі…
— Насамперед потрібна терпеливість, тому що іноді доводиться 15-17 годин працювати.
Лесь Мирний: — З чим ти сьогодні до нас прийшла? Я бачу багато інгредієнтів, і не всі з них мені зрозумілі.
— Я прийшла з алкогольними коктейлями. Це будуть Paloma та Windrose Sour.
Перший коктейль буде Paloma, на основі текіли та грейпфрутового фрешу.
Для приготування Paloma потрібні грейпфрутовий фреш, текіла, цукровий сироп та лимонний фреш. І це все потрібно змішати в шейкері з льодом.
ІС: — А якщо хочеш зробити безалкогольну Paloma?
— Можна замінити простим тоніком, це буде щось подібне до лимонаду.
ЛМ: — А як приготувати Windrose Sour?
— Для нього нам потрібен бурбон, сироп каркаде, який ми самі готуємо, проварюючи чай каркаде з цукром, лимонний фреш. А ще потрібна буквально краплинка замінника білка, щоб збити піну на коктейлі. В принципі, це може бути куряче яйце, але зараз багато веганів, вегетаріанців, які не вживають тваринного білка, тому ми використовуємо замінники.
ІС: — Чим барледі відрізняється від бармена?
— Фактично нічим, їй так само доводиться таскати кеги.
ІС: — Чи може бартендер "помститися" якомусь клієнту і зробити абсолютно "вбивчий" коктейль, щоб гість заснув абощо?
— Ні. Це твій обов’язок — посадити його в таксі і завезти його додому. Гість — це твоя маленька дитинка, про яку ти піклуєшся.
Коли гість приходить уже напідпитку і не може кількох слів зв’язати, ти робиш йому просто лимонадик, і кажеш, що там є алкоголь. Він уже себе тоді сам накручує. Головне — описати цей коктейль.
Дмитро Захарченко: — Але ж не всі такі відповідальні, як ти. Є страшні історії, коли людей грабують, коли вони прокидаються без телефону, без гаманця…
— Є недобросовісні люди, які дійсно заробляють на цьому.
ЛМ: — Мені цікаво, твої постійні клієнти ходять до тебе як до бармена, чи вже як до друга та психолога?
— Гості, які приходять в бар, вони розраховують на якусь підтримку, розмову. Приходять реально як до психолога.
ДЗ: — А як це зазвичай відбувається? Бармен сам питає, як справи, як минув день, чи гість першим починає "сповідуватись"?
— Бувають і такі. Але у мене є фраза спеціальна, коли приходить гість і дивиться на тебе, як собачка, і чекає незрозуміло чого. Ти тоді просто стаєш навпроти нього і кажеш: "Ну, розказуй!" І все. Ця фраза рішає всьо.