У Києві та Одесі відбудеться фестиваль німого кіно "Німі ночі"

У Києві та Одесі відбудеться фестиваль німого кіно "Німі ночі"

У червні відбудеться єдиний в Україні і найбільший у Східній Європі Фестиваль німого кіно та сучасної музики "Німі ночі". Суспільне — інформаційний партнер фестивалю. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" генеральний директор Довженко-Центру Іван Козленко та координаторка фестивалю Олена Гончарук розповіли про особливість цьогорічного фестивалю.

Ведуча:

Галина Бабій

"Цей фестиваль, як і німе кіно, є доволі нішевим продуктом. Ми ніколи не претендували на те, щоб це був супермасовий фестиваль, оскільки побоювалися профанації. Основна функція фестивалю була освітня", — зазначив Іван Козленко.

Він зауважив, що перші покази фільмів відбувалися на ролердромі в Одесі.

"Коли ми проводили перший фестиваль в Одесі, який був започаткований у 2010 році, ми розпочали його роликовим пробігом, який був присвячений 100-літтю кіно в Одесі. Власне, перші покази фільмів і відбувалися на ролердромі", — сказав Козленко.

Гендиректор Довженко-Центру розповів, що є лабораторія Envision Sound, створена спільно з Британською радою в Україні. Вона гуртує музикантів-початківців, які хочуть працювати у сфері кіно. У рамках лабораторії вони працюють як з сучасним, так і з архівним кіно. Тих фіналістів, які показали найліпші досягнення у сфері музики до архівного кіно, залучають до роботи на фестивалі. Цього року двоє фіналістів будуть брати участь у фестивалі. Козленко також вказав, якою є роль музики для німого кіно.

"Для нас важливо, аби сучасна музика була присутня не просто у вигляді супроводу. Ми маємо справу з українським радянським кіно, а отже, є пропагандистським. І музика для нас завжди була інструментом зниження пропагандистського пафосу, перекодування фільму, переосмислення. Для нас важливий не тільки вербальний контекст, а й естетичний", — прокоментував він.

Координаторка фестивалю Олена Гончарук зауважила, що на фестивалі представлять 6 стрічок, деякі з яких вважались втраченими.

"Цього року ми маємо 6 стрічок. Вони є особливими, тому що кожна з них є тріумфом архівної роботи багатьох світових архівів: Довженко-Центру, Австрійського кіноархіву, Шведського кіноінституту. Серед 6 фільмів, які дивитимуться глядачі, є ті, які вважалися втраченими", — сказала вона.

Прослухати повну версію.

На фото — Іван Козленко та Олена Гончарук