Довженко-Центр анонсує запуск онлайн-кінотеатру

Довженко-Центр анонсує запуск онлайн-кінотеатру

Вже цього місяця не лише українці, а й глядачі з усього світу, які мають доступ до інтернету, зможуть дивитись старе українське кіно. Довженко-Центр планує до кінця січня запустити онлайн-кінотеатр, в якому показуватимуть фільми, що містять український культурний код. Середня вартість перегляду становитиме 90 грн, а деякі фільми будуть безкоштовними. Наразі готові до перегляду кілька десятків кінострічок, але надалі їх буде більше, — обіцяють у Довженко-Центрі. Адже в його фільмофонді зберігається унікальна колекція кінокласики. Тож кіномани зможуть побачити в хорошій якості не лише "Землю" Олександра Довженка (1930 р.), а й "Документи епохи" (1928 р.) — це рідкісна кінохроніка історії України від Першої світової війни до кінця 1920-х років, чи, скажімо, німий документальний фільм, що став маніфестом світового кіноавангарду, — "Людина з кіноапаратом" Дзиґи Вертова (1929 р.) та багато інших. Десятиліттями ці стрічки були недосяжними для глядачів. Більше про те, де й коли можна буде познайомитись з українським кіноспадком, ведучі шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитро Захарченко й Леся Антипенко розпитали комунікаційного менеджера Довженко-Центру Олега Оліфера.   

Фото: dovzhenkocentre.org

"Ви зможете переглянути класичні українські стрічки, оцифровані кінолабораторією Довженко-центру. Частина з них  вже доступна, а частина вперше за багато років повертається до українського глядача"

Олеже, в онлайн-кінотеатрі ми побачимо якісь конкретні картини? Розповідай деталі.

Це довготривалий проєкт, ми обіцяємо онлайн-кінотеатр з минулого року. Планували його запустити ще в травні, але все затягнулось. Це пов’язано з тією кількістю ресурсів, які треба було на це витратити. І ось уже в січні ми на фінішній прямій. І дуже добре, що ви нас вивели в ефір, тепер ми можемо публічно сказати, що до кінця січня його запустимо. Таким чином, поставивши собі дедлайн, ми маємо його дотриматись. 

Все, що сказано в ефірі Радіо Промінь, має обов’язково здійснюватись, ми запам’ятали. 

Це буде поступове відкриття нашої колекції, яка вже оцифрована. На базі нашого онлайн-кінотеатру буде веб-сайт, де ви зможете переглянути класичні українські стрічки, оцифровані кінолабораторією Довженко-центру. Частина з них  вже доступна, а частина вперше за багато років повертається до українського глядача. Взагалі повертається або нарешті повертається в якісному вигляді, а не в жахливих оцифрованих копіях, які зараз можна знайти на YouTube. 


Фільмофонд Довженко-Центру. Фото: life.pravda.com.ua 

"На старті буде 30-50 стрічок й онлайн-кінотеатр буде поступово наповнюватись, тому що наша колекція досить велика"

А які це, наприклад, фільми?

Це, наприклад, фільм "Чи вмієте ви жити?" Ми його відкрили минулого року в лютому місяці в рамках нашої програми "Ніжне, пристрасне, палке". Це програма, присвячена історії української мелодрами. Фільм вийшов на Takflix, це інший онлайн-кінотеатр. Ми з Takflix зробили реліз фільму, а зараз він буде і в нашому онлайн-кінотеатрі. 

Це фільм "Руда фея", теж наше відкриття цього року. Фільм про дорослішання на фоні занепаду радянської імперії. Він маловідомий, знятий в кінці 80-их років. В інтернеті є дуже-дуже-дуже погана його копія з обрізаним кадром. А це насправді дуже красива, знята видатним українським оператором Юрієм Гармашем широкоекранна картина. Глядачі зможуть побачити її в хорошому якісному вигляді, який задумувався з самого початку. 

Мені цікаво, чи буде кінотеатр і надалі наповнюватись стрічками, чи будете діставати з архіву й оцифровувати інші картини? І другий момент: це також буде платний кінотеатр чи як? 

На старті буде від 30-ти до 50-ти стрічок, побачимо, скільки зможемо з самого початку запустити. І він буде поступово наповнюватись, тому що наша колекція досить велика. Досить багато фільмів уже оцифровано, просто, враховуючи наші ресурси, ми не можемо одномоментно все викласти. Тому це буде поступове наповнення з анонсами в наших соцмережах, тож підписуйтесь і слідкуйте за цим. 

Щодо вартості, будуть деякі фільми безкоштовні, але більшість з них будуть плані. Чому? Тому що, по-перше, для того, щоб показувати ці фільми, ми укладаємо відповідні договори зі студіями, оскільки права на ці фільми належать студіям і ми маємо ділити з ними ці кошти. По-друге, плата — це підтримка нашої діяльності в такий досить скрутний час. Ми маємо досить обмежене і недостатнє державне фінансування, зрозуміло чому. І взагалі це вклад глядачів у наступні оцифровки, тому що всі ці гроші будуть витрачені на нашу інституційну діяльність, а це збереження, дослідження, популяризація й поширення української кіноспадщини.

Скажіть, а скільки часу йде на оцифровування одного фільму? 

Це залежить від хронометражу. Короткометражний фільм може зберігатись на одній бобіні, якщо це повнометражний фільм, наприклад, на 120 хвилин, то він зберігається на дванадцяти таких бобінах. І в нас довгий час був старий сканер, який сканував досить повільно. Тобто на сканування одного фільму виходило близько тижня роботи. Ще сканується аудіодоріжка, щось перескановується, якщо невдалі моменти. Потім це все збирається, проводяться мінімальні реставраційні роботи з зображенням. Тому сканування одного фільму — це може бути від тижня до двох і навіть більше. Це тривалий час.