Симон Петлюра: міфи і правда про неоднозначну постать політичного діяча

Симон Петлюра: міфи і правда про неоднозначну постать політичного діяча

Український державний, військовий і політичний діяч, літературний і театральний критик Симон Петлюра. Історична постать, яка привертає увагу своєю неординарністю й винятковістю. Цьогоріч минає 140 років від дня народження Симона Петлюри.

 

Довкола постаті Петлюри досі точаться дискусії. Співробітник Інституту Національної пам'яті, кандидат історичних наук Ярослав Файзулін у ефірі Радіо Культура в програмі “Імператив” розклав по поличках факти та спростував міфи, які роками виникали навколо Симона Петлюри.

 

Ведучі:

 

Юлія Чаплінська

 

Звідки з'явилися міфи про Петлюру

 

Міфи про Симона Петлюру були здебільшого штучно створені радянською пропагандою для того, щоб дискредитувати його в суспільних уявленнях. Але вони продовжують жити дотепер саме через незнання. Оскільки люди не знають, хто такий Симон Петлюра, мало про це читають і перебувають у полоні цих міфів. Антисеміт, погромник, грабіжник і так далі - це ті всі кліше й штампи, які були нав'язані радянською пропагандою.

Приналежність Петлюри до масонства

 

 

Наразі історики не мають документів про те, що Симон Петлюра був учасником масонських організацій. Бо там таких документів, певно, взагалі не велося. А якщо були, то вони були закритими для сучасників і тепер для дослідників. Це один із таких міфів, який кружляє навколо постаті Симона Петлюри.

 

Якщо говорити про Симона Петлюру, то згадують про масонські ці гуртки. Часто виринає ім’я такого Моркотуна — це людина, яка була наближена до гетьмана Павла Скоропадського. І що, мовляв, він згадує про участь Симона Петлюри в масонських організаціях. Пізніше окремі публіцисти, які пишуть статті про Симона Петлюру, пов'язують саме його перебування на імміграції і підтримку там західними діячами саме із масонськими ложами. Але, на жаль, дотепер ми не маємо таких  архівних документів, щоб стверджувати переконливо, обґрунтовано, що Петлюра був учасником масонської організації.

 

Симон Петлюра і військо

 

Сучасники повинні знати, що Симон Петлюра був насамперед керівником Української держави в найважчий період її існування. З іншого боку — це творець війська. Він створив військо, яке захищало Україну від більшовиків понад сто років тому.

У 1917-му році на першому всеукраїнському військовому з'їзді  Петлюру обрали головою Українського військового комітету.

 

З 1916-го року життя і діяльність Симона Петлюри були пов'язані із військом. Він завжди був поруч із вояками, і коли вибухнула Лютнева революція, Петлюра активно долучився до процесу творення українського війська. Оскільки він вважав, що саме військо може захистити Українську державу в разі небезпеки, в разі загрози. Симон Петлюра вбачав реальну загрозу в більшовиках і готувався до її відбиття.

 

Нагадаємо, цього року в День Соборності 22-го січня було встановлено пам'ятну дошку Симону Петлюрі в Києві на вулиці Симона Петлюри 2/4.

 

                                               Фото - Укрінформ