Патріарх Філарет відправив великодні богослужіння в Соборі святого Володимира

Патріарх Філарет відправив великодні богослужіння в Соборі святого Володимира

У ніч з суботи на неділю Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив Пасхальні богослужіння –  повідомляється на сторінці Владики.

Близько 21 години з Єрусалимського храму Воскресіння Христового до Володимирського собору було привезено Благодатний вогонь. Його доставив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Святе світло у головному храмі Києва зустрів настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек разом з духовенством.

 

 

Під час Великодньої відправи Святійшому Владиці співслужили настоятель храму та клірики кафедрального собору.

За богослужінням молились Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, Голова Служби безпеки України Василь Грицак, урядовці, громадські діячі та інші.

Читайте також: У окупованому Сімферополі віряни ПЦУ посвятили паски та чекають на Благодатний вогонь з материкової України

 

Святійший Патріарх Філарет виголосив своє цьогорічне Пасхальне послання, потім клірик кафедрального собору протоієрей Петро Зинич прочитав Оголошувальне слово святителя Іоана Золотоустого. Ця Пасхальна проповідь, виголошена великим учителем Церкви ще у ІV столітті читається у храмах щороку в день Світлого Христового Воскресіння.

 

Під час літургії, за традицією, Пасхальне Євангеліє читалося різними мовами. Патріарх Філарет почав читання грецькою, а далі священнослужителі продовжили читання українською, слов’янською, латинською, російською, англійською та німецькою мовами. 

Богослужіння завершилося освяченням артосів (пасхальних хлібів, які будуть знаходитися біля вівтаря у храмі впродовж Світлого тижня, а у Світлу суботу роздадуться вірним), а також пасок і великодніх приношень.

За літургією співав Патріарший хор (регент Вероніка Матвієнко) та кліросний хор Володимирського собору (регент Тетяна Солосич).

У Володимирському соборі також відбулися Літургії о 7-й та 10-й годині, священнослужителі впродовж всього дня освячують великодні приношення вірян.

Українське радіо та Суспільне телебачення транслювали богослужіння в прямому ефірі. Прослухати запис великодньої служби можна тут.

Фото: зі сторінки Патріарха Філарета