Режисер: історія фільму "Вулкан" списана з реальних людей

Режисер: історія фільму "Вулкан" списана з реальних людей

Про фільм "Вулкан", його типажі та чому герой стрічки є співробітником ОБСЄ в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.live" розповів кінорежисер Роман Бондарчук.

Ведучі:

Катерина Толокольнікова та Денис Денисенко

Кінострічка вже отримала 8 престижних нагород. У фільмі йдеться про перекладача СММ ОБСЄ Лукаса, який вирушає на кордон з Кримом і залишається сам у маленькому містечку на півдні України. Він занурюється у життя української провінції, де отримує шанс почати життя спочатку. За жанром — це драма з елементами комедії.

"Життя чорно-біле: воно то смішне, то сумне. Погано,коли воно скидається в якусь крайність. Я дуже довго досліджував тутешнє життя. Взагалі фільм починався як документальний: я знімав дядька своєї дружини, який жив в маленькому південному містечку, а потім історії його були настільки вражаючими, що хотілось з них зробити сценарій ігрового фільму. Власне, те, що допомагає їм там триматися і виживати — це гумор, він властивий всім українцям. Всі комічні моменти ми вплетали в фільм", — сказав Роман Бондарчук.

За словами режисера, який також знімав документальні фільми "Українські шерифи", "Dixie Land", історія "Вулкана" списана з реальних людей, а те, що головний герой Вова працює у СММ ОБСЕ є задумкою режисера.

"Я почав досліджувати різницю між тим, як ми уявляємо життя в містах і  яке воно є у маленьких містечках. Це різні всесвіти. І цей Вова, дядько дружини, почав відкривати мені, як вони там живуть, як він працював на сезонних роботах. Почала проступати певна міфологія. Для сценарію мені потрібен був немісцевий персонаж — нормальний з точку зору Києва, але дивний з точку зору тутешніх жителів. Я почав думати з якої найабсурднішої організації він має бути, яка є незрозумілою для півдня", — розповів кінорежисер.

За його словами, це з одного боку — побутовий абсурд провінції, а з іншого — абсурд ніби успішної людини, яка працює в міжнародній організації, яка має бути щасливою, забезпеченою, збалансованою, але насправді в героя фільму життєва криза більша, ніж у людей з провінції.

Розповідаючи про різницю роботи у різних жанрах, режисер зауважив, що, на відміну від документального кіно, у ігровому є обмежена кількість знімальних днів.

Режисер зауважив, що провели великий кастинг, щоб зберегти певні типажі місцевих жителів.

"В цій ситуації я хотів знімати багато місцевих жителів, типажів. Ми робили великий кастинг в Бориславському районі, в Каховському. Важливо було зберегти той колорит, мову, фактуру, пластику, яку можуть дати типажі. Відштовхуючись від того, що вже є ці типажі, і вони важливі для історії фільма, я шукав акторів, які могли б з ними злитися і не виділятися, бо вони грають місцевих", — пояснює Бондарчук.

У фільмі знімались Сергій Степанський, Христина Дейлик, Тамара Соценко і Віктор Жданов  останній знайомий українському глядачеві за фільмом "Кіборги".

Кінострічка "Вулкан" виходить у прокат з 4 квітня.

Прослухати детальніше можете за посиланням.