Ланцюг злуки ─ це практично перший український флешмоб, який має надзвичайно велику історичну цінність ─ ініціаторка флешмобу спогадів

Ланцюг злуки ─ це практично перший український флешмоб, який має надзвичайно велику історичну цінність ─ ініціаторка флешмобу спогадів

Ланцюг злуки ─ це практично перший український флешмоб, який має надзвичайно велику історичну цінність, переконана ініціаторка флешмобу спогадів #ланцюгзлуки1990, співробітниця Українського інституту національної пам′яті Наталя Позняк-Хоменко. Про це вона розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "В мережі".

Ведуча:

Олена Бадюк

"22 січня 2019 року ми будемо відзначати 100-річчя Акту злуки, 100-річчя проголошення єдності на державному рівні двох частин України, які довгий час були розділені між двома імперіями. Потяг до злуки інтелектуали почали усвідомлювати ще в кінці ХІХ століття. Але поштовхом, як не дивно, стала Друга світова війна, коли українці пішли туди воювати в різних арміях, коли воювали один проти одного. Саме в 1990 році людям вирішили про це об'єднання нагадати ", ─ зазначила Наталя Позняк-Хоменко.

Вона зауважила, яким є гасло, під яким Інститут національної пам'яті пропонує відзначати 22 січня.

"Гасло, під яким Інститут національної пам'яті пропонує відзначати 22 січня  ─ "Разом з власної волі з 1919 року", ─ наголосила Позняк-Хоменко.

Ініціаторка флешмобу спогадів зауважила, що ланцюг злуки ─ це практично перший український флешмоб, який має надзвичайно велику історичну цінність.

"У 1990 році було відчуття єдності. Страх проявити свою українськість був, але коли люди вийшли на поклик серця, коли побачили, скільки нас є, це було справді фантастичне відчуття величезного єднання. Ланцюг злуки ─ це практично перший український флешмоб, організований Рухом, і він вдався. Це надзвичайно велика історична цінність", ─ сказала вона.

Нагадаємо, цього року 22  січня в Україні відзначають 100-річчя Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Джерело фото ─ facebook.com 

Прослухати повну версію.