Золотий глобус – 2019: "Богемна рапсодія" стала кращим фільмом року

Золотий глобус – 2019: "Богемна рапсодія" стала кращим фільмом року

У Лос-Анджелесі відбулася чергова, 76-а церемонія вручення кінопремії Золотий глобус. Найкращим фільмом 2018 року стала "Богемна рапсодія" – біографічний фільм про лідера та фронтмена гурту Queen Фредді Меркурі, а виконавець ролі Меркурі Рамі Малек був визнаним найкращим актором. Журналіст і кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський в ефірі "РанокПРО" підвів підсумки церемонії.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

 

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст і кінокритик:

– Напевне, це для кожного кіномана таке маленьке свято. Премію Золотий глобус вручають кінокритики, на відміну від Оскара, який вручають звичайні актори, режисери і ті, хто мають професії, близькі до кіно. Якщо премію вручають кінокритики, то це означає, що вони більш-менш розбираються в цьому, це професійна точка зору.

Музиканти гурту Queen Брайан Мей та Роджер Тейлор і виконавець ролі Фредді Меркурі Рамі Малек (у центрі) на церемонії вручення Золотого глобусу. Фото www.bbc.com

 

– Якщо просто дивитися на перелік фільмів, які були висунуті, то з тих п’яти фільмів жоден, крім "Богемної рапсодії" не мав шансів на перемогу. Це очевидно, бо "Богемна рапсодія" розказує про гурт Queenта його фронтмена Фредді Меркурі, а це легенда, це культ.

Всім подобається Рамі Малек (актор, що виконав роль Фредді Меркурі – ред.), і я думаю, що він тут подобається не просто тому, що він гарний актор. А певний бекграунд у цього актора є, можна згадати серіал "Пан Робот", з яким він злетів і за який отримав першу премію Золотий Глобус. Тож тут просто зійшлися усі зірки.

Байопік "Богемна рапсодія" був визнаний кращим фільмом 2018 року, обійшовши стрічки "Народження зірки", "Чорна пантера", "Якби Біл Стріт могла заговорити" та "Чорний куклукскланівець"

 

– Хоча, на мою думку, фільм "Народження зірки" був не гірший, а в якихось моментах навіть кращий. Оскільки якраз від фільму режисера Бредлі Купера такого злету ніхто не очікував. Так само всі знали про Леді Гагу, як про чудову співачку, але ніхто не знав, що вона настільки крута, і може зробити не просто поп, але й рок, і підняти його до такого рівня.

За пісню "Shallow" з фільму "Народження зірки" Леді Гага отримала Золотий глобус за кращу пісню до фільму

 

– Цього року серед номінантів на Золотий глобус були чудові фільми, хоча й дивні. Наприклад, до номінацій потрапив фільм "Чорна пантера" (супергеройський фільм за коміксами MARVEL– ред.), це блокбастер. Цей фільм ніколи в житті не міг потрапити на жодні премії, лише через тиск. Я впевнений, що Голлівуд просто тисне на премії, кінотовариства, щоб отримати визнання.

Фільм "Чорна пантера" – супергеройський блокбастер з кіновсесвіту MARVEL, що зібрав у прокаті понад 1 млрд. доларів

 

– А фільми "Народження зірки", "Рим", "Влада", "Фаворитка", тим паче, і особливо фільм "Зелена книга" – це ті фільми, які я рекомендую дивитися просто зараз.

"Народження зірки" – музичний драматичний фільм, римейк фільму "Зірка народилася" 1937 року. Фільм розповідає історію рок-музиканта Джексона Мейна (Бредлі Купер), що зустрічає молоду співачку Елі (Леді Гага) і допомагає їй досягти справжнього успіху.

 

"Рим" – частково біографічне кіно режисера та продюсера Альфонсо Куарона, що розповідає про розстріл солдатами студентських протестів у Мехіко у 1970-их. Цю трагедію згодом назвали Мексиканською різаниною в Корпус-Крісті.

 

Стрічка "Влада" – комедійно-драматична картина, знята на основі реальних подій. За основу взято біографію віце-президента Сполучених Штатів у 2001-2009 роках Діка Чейні. Актор Крістіан Бейл за цю роль був нагороджений Золотим глобусом.

 

Історичний фільм "Фаворитка", що оповідає про закулісні політичні інтриги епохи королеви Анни (кінець 17 – початок 18 ст.) здобув Гран-прі журі 75-ого Венеційського міжнародного кінофестивалю.

 

Комедійна драма "Зелена книга" розповідає розповідає реальну історію подорожі півднем США 1960-их відомого джазового темношкірого піаніста і звичайного водія. В дорозі вони користуються Зеленою книгою – путівником, що видавався спеціально для темношкірих і вказував безпечні для них місця. Стрічка отримала Золотий глобус як найкраща комедія.

 

Матеріал підготувала Анастасія Руссу