Експерти з виборчого права розповіли про етапи виборчого процесу та вимоги до кандидатів

Експерти з виборчого права розповіли про етапи виборчого процесу та вимоги до кандидатів

Експерт з виборчого права, асоційований партнер Хілмонд Партнерс, кандидат юридичних наук, адвокат Сергій Кальченко та народний депутат 1-го скликання, віце-президент Асоціації народних депутатів України, експерт з виборчого права Олександр Барабаш в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вранці" розповіли про етапи виборчого процесу та вимоги до кандидатів на пост Президента України.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

 

"Вимоги до кандидатів визначені Конституцією: це вік, не молодше 35 років, громадянство України, проживання протягом останніх 10 років на території України і відсутність непогашеної судимості. Формально сьогодні можна було понести свою заяву про самовисунення до Центральної виборчої комісії", — зазначив Олександр Барабаш.

Сергій Кальченко розповів про етапи виборчого процесу та механізми висування кандидатів.

"Є два механізми висування кандидатів: або самовисування, або висування політичними партіями. Від сьогодні від 00:00 годин де-юре починається висування кандидатів.  Етапи виборчого процесу є традиційними. Першим важливими етапом є висування кандидатів, їхня реєстрація, далі буде утворення виборчих комісій  і паралельно буде відбуватися етап передвиборної агітації. Після реєстрації кандидати матимуть право здійснювати передвиборну агітацію. Далі передбачене складання та уточнення списків виборців, безпосереднє голосування, підрахунок голосів, встановлення підсумків та результатів виборів. Це власне й основні етапи виборчого процесу", — прокоментував Кальченко.

Нагадаємо, 27 грудня відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії. Відтак ЦВК оголосила з 31 грудня 2018 року початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Попередньо 26 листопада у Верховній Раді було прийнято Постанову про проведення виборів Президента України у неділю 31 березня 2019 року.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: Олександр Барабашта Сергій Кальченко