Законопроект щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим — Головенко

Законопроект щодо санкцій проти ЗМІ буде малодієвим — Головенко

Проект закону № 9275, який, за словами громадських активістів та експертів, загрожуватиме санкціями засобам масової інформацї, на практиці буде малодієвим.

Про це повідомив медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

За його словами, спроба ввести цензуру скоріше може відбутись шляхом домовляння з олігархами, які володіють основними медіа, і оскільки вони впливають на редакційну політику своїх медіа, то це буде навіть непомітно.

Читайте також — Дмитро Снєгирьов: Потрібен закон про іноземного агента, санкції проти ЗМІ недієві

"Я скептично ставлюсь до широких формулювань, які вживаються в нашому законодавстві. Практика показує, що це зазвичай просто не працює, це мертва норма. Спроба ввести цензуру скоріше може відбутись шляхом домовляння з олігархами, які володіють основними медіа. І оскільки вони впливають на редакційну політику своїх медіа, то це буде навіть непомітно, не буде рухів регулятора", – сказав експерт в інтерв'ю Громадському.

Нагадаємо, 7 листопада група народних депутатів зареєстрували в парламенті законопроект №9275 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору", яким пропонується надати Верховній Раді виключне право виносити на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування санкцій до засобів масової інформації, мовників, телерадіоорганізацій та інших суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України.

Як повідомлялося, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила перевірку телеканалу "112 Україна" через ознаки розпалювання ворожнечі.