Співачка Руслана Лоцман: багато воїнів на Сході є вихідцями з Майдану

Співачка Руслана Лоцман: багато воїнів на Сході є вихідцями з Майдану

Cпівачка й активістка, науковець, дослідниця української пісні і поетеса, яку називають у прифронтовій зоні на Донбасі "Комбат Маруся", Руслана Лоцман  у студії радіо "Культура"поділилася своїми спогадами про Майдан. 

 

Що Ви співали на Майдані? Що особливого з того часу можете пригадати?

Насправді Майдан так швидко перейшов в ту війну, яка триває зараз, що ми з артистами, які виступали на Майдані, майже одразу поїхали підтримувати наших воїнів. Багато воїнів на Сході є вихідцями з Майдану. В той час ми зробили диск "Народна філармонія — Героям України", до нього увійшли ті пісні, які звучали на Майдані. Коли я йшла додому й дивилася на фотографії Героїв Небесної Сотні, мені прийшли рядки: "Ой, там на Майдані позлітались пташки рано..." Після цього я записала цю пісню як баладу, особисте слово по фіналу Революції Гідності.

 

Як люди, які не побували в той час у нас і бачили лише телевізійну картинку сприймали Майдан?

Цього року ми потрапили в Торонто на великий український фестиваль, де була ще представлена вистава про Майдан, яку поставила команда з Києва. Це було режисерське бачення тих подій. Люди сприйняли все добре, можливо, через те, що кожен українець, який живе закордоном, вірить в Україну, вірить в нашу перемогу, слідкує за теперішніми подіями на Сході та допомагає. Насправді діаспора завжди нам допомагала. Ця тема не може бути далекою, особливо для людей з українським корінням.

 

Які пісні, які присвячені Майдану, Ви записали?

Тоді я не писала зовсім. Окрім "Ой, там на Майдані", в мене нічого не з’являлося. В такому стресі виплескуєш емоції в тому просторі, де ти є. В мене не буває такого, що я можу запрограмувати себе, наприклад, на цикл пісень про Майдан. Коли ти в цьому живеш, необов’язково виливаєш все в текст, але якщо й робиш це, то тільки з особливого бажання. Ми 4-5 місяців їздили на Схід, з квітня 2014 року, і аж в серпні я написала першу пісню "Запалю свічу". До цього, я не могла писати про те, що боліло.

 

Які пісні тоді звучали на Майдані?

Нам хотілося знаходити життєстверджувальні пісні, ми черпали натхнення з народних. Там лунали пісні від Володимира Гонського, гурту Тарута, Анжеліки Рудницької та багатьох інших. Пісні-голосіння не підходять для підняття бойового духу. Також, ми співали класичних українських пісень: "Рідна мати моя", "Чорнобривці".

Нагадаємо, що 21 листопада в "Мистецькому арсеналі" під час відкриття виставки сучасного мистецтва "Революціонуймо", присвяченої п’ятій річниці Революції Гідності, працюватиме виїзна студія Радіо "Культура".

Прослухати детальніше можете за посиланням