Україні як демократичній державі, яка розвивається, потрібне Суспільне мовлення — Чернотицький

Україні як демократичній державі, яка розвивається, потрібне Суспільне мовлення — Чернотицький

Суспільне мовлення необхідне демократичні державі, переконаний член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він розповів, чому НСТУ потрібне належне фінансування і на що мають йти кошти, про нові частоти, які отримало Українське радіо, а також про новий додаток для сматфонів.

Ми знаємо, що є петиція, яку підписують громадяни, які хочуть розбудови Суспільного. Ми знаємо, що європарламентарі на вашій стороні. Європейська мовна спілка також стурбована цим питанням. Завтра розгляд бюджету на 2019 рік. Ви оптиміст?

— Я сподіваюсь, що в бюджеті врахують інтереси Суспільного мовлення. Сьогодні буде засідання бюджетного комітету. Зважаючи на стан, в якому перебуває процес комунікації з парламентарями, я думаю, що вони все ж таки зроблять правильне рішення для розвитку Суспільного мовлення.

На фото: Микола Чернотицький 

Вони зроблять це під тиском необхідності реформ чи під тиском наших союзників?

— Всі останні реформи, які відбуваються, відбуваються під тиском західних партнерів. Частина парламентарів дійсно розуміє, навіщо Суспільне мовлення і як це має бути. Також є частина, яка хоче повернути державне мовлення. Україні як демократичній країні, яка розвивається, необхідне суспільне мовлення. Я думаю, що крок за кроком ми будемо доносити інформацію, що Суспільне мовлення це така ж важлива інституція, як й інші.

На що мають бути використані кошти, які ми недоотримали?

— Потреб, на які потрібно витрачати кошти, насправді багато. Першочергово, ми маємо виробляти контент. Якісний контент потребує грошей. По-друге, це технічна складова. Останні комплексні технічні рішення були в минулому тисячолітті, на жаль. Я дивуюсь, як сьогодні працюють деякі наші філіали. Добре, що західні партнери частково нас підтримують, ми їм вдячні, але це не є системно і цього недостатньо. Зі свого боку ми намагаємось робити оптимізацію будівель і приміщень.

Радіо і телебачення об’єднали свої зусилля у створенні контенту. Щоб радіо було чути, потрібні частоти. Деякі частоти ми вже виграли.

— Так, ми нарешті отримали частоту в Харкові. Ми також отримали частоти під радіо "Промінь" в деяких обласних центрах, а також Кривому Розі. Ми маємо надію, що невдовзі зможемо розвинути Українське радіо в обласних центрах там, де його немає, наприклад, в Одесі, Ужгороді та Івано-Франківську. Також плануємо розширювати кількість частот під "Промінь" та "Культуру".

Люди прагнуть повернути дротове радіо. Що буде з ним?

— Дротове радіо належить "Укртелекому". Наразі ця технологія вже є застарілою. Крім того, вона неефективна в обслуговуванні. Це технологія, яка вмирає у всьому світі.

Ми подумали про молодих та прогресивних людей, оскільки зараз є доступ до наших додатків на GooglePlay та AppStore.

— Так. У п’ятницю ми запустили додаток для смартфонів. Будь-хто може його завантажити і слухати Українське радіо на своїх гаджетах: і Перший канал, і Промінь, і Культуру. Це відбулось за підтримки наших донорів з Ради Європи, за що ми їм вдячні.

Докладніше: Мобільний додаток Українського радіо вже доступний для завантаження – Хоркін

Нагадаємо, посли G7 висловили стурбованість критичним недофінансуванням Суспільного мовлення, також Європейська мовна спілка  закликала забезпечити належне фінансування Суспільного.

Прослухати повну версію розмови.