Олександр Леонов: "Напад Росії на Грузію світ пробачив і цим розв'язав агресору руки"

Олександр Леонов: "Напад Росії на Грузію світ пробачив і цим розв'язав агресору руки"

10 річниця однієї сумної події - початку російської агресії проти Грузії. Які думки і асоціації мають виникати у нас на тлі цієї дати, адже Україна вже котрий рік продовжує жити в стані війни з сусідньою країною-агресором Росією?

Про внутрішні і зовнішні загрози безпеці України розмірковував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.



Як на мене, ми маємо пам'ятати ледь не головний урок, який отримав світ, що, по-перше, не можна умиротворити агресора. Бо тоді ми пам'ятаємо кволу позицію Заходу. Ми пам'ятаємо, що фактично агресія для Росії зійшла з рук. Я переконаний, що тоді фактично був даний старт агресії проти України, анексії Криму і вторгнення на Донбас. По-друге, українські політики мають стати державними діячами. Бо багато політиків тоді самоусунулися і пересиділи цей момент. Якби тоді Росія отримала жорстку відповідь, я думаю, що подій 2014 року просто не було б.

Чи можлива була тоді серйозна відсіч Росії, якщо ми бачимо, що світ лише висловлює якісь глибокі стурбованості, дуже загальні дипломатичні формулювання. Лише зараз Україна отримала нарешті летальну зброю від США, до прикладу.

З летальною зброєю один дуже важливий нюанс. І я думаю, що саме тому було багато вагань і сперечань. Бо отримавши летальну зброю від США, а до неї не летальну зброю, яка, до речі, не просто врятувала багато життів українським військовим, вона дозволила підняти на абсолютно новий якісний рівень і зв’язок у військах тощо. Зараз новий етап - Джавеліни. Це означає, що Україна переходить на рівень стратегічного союзника Сполучених Штатів. І коли вони дають нам Джавеліни, вони дуже чітко розуміють, проти кого ці Джавеліни будуть застосовані. Це достатньо серйозний геополітичний жест.

Тут цікавий момент. Адже була умова, що Джавеліни не будуть використовувати на передовій. Вони залишаються на Яворівському полігоні. Тоді який сенс?

Дійсно дуже багато розмов, але як насправді ми не знаємо. Тут є один нюанс, що Джавеліни прийшли в Україну за два тижні до того, як це було оголошено. І оголосили про це американці. Що йде в супроводжувальних домовленостях, ми не знаємо. Думаю, це вимоги національної безпеки і США. Але той яскравий момент, що самі Сполучені Штати оголосили про те, що поставили Джавеліни і вони самі жорстко не артикулювати про те, що ці Джавеліни не мають з'явитися на передовій. Це скоріше переказували в ЗМІ, говорили експерти. Але від офіційних осіб з Вашингтона таких прямих заяв не було.

Прослухати повну версію розмови