Руслан Рябошапка: антикорупційна машина запрацює через рік

Руслан Рябошапка: антикорупційна машина запрацює через рік

Холодницький з доганою. Чи й надалі триватимуть війни між антикорупційними органами? Ситуацію в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" моніторимо разом із колишнім членом Національного агентства з питань запобігання корупції Русланом Рябошапкою.

Корупція щороку з'їдає шалені кошти, українці майже останні в Європі за рівнем життя, які здобутки у питаннях антикорупційної діяльності?

В Україні створене непогане антикорупційне законодавство, приблизно десять років ми йшли до ухвалення тих законів, які є нині. Антикорупційні інституції можуть бути ефективними, але людський фактор зіграв дуже погану роль. Багато вкладено, а результату немає.

Коли ця антикорупційна машина запрацює?

Щонайменше рік вона ще не працюватиме. Після президентських виборів антикорупційні інституції зможуть запрацювати, склад цих органів буде перезавантажено.

Нині Холодницький з доганою у відпустці, доки триватимуть війни між антикорупційних органами?

Все почалося з непорозуміння між керівниками НАЗК і САП, вони не могли поділити між собою лаври головного антикорупціонера. САП потрапила під вплив політиків, це лише загострило протистояння. Його можна було б вирішити, якщо між ними було знайдено консенсус. Навіть іноземні партнери намагалися помирити Ситника і Холодницького, але цього не вдалося, лише переросло у міжінституціональний конфлікт.

Коли може з'явитися ефективність цих органів?

Треба розділяти інтереси влади і інтереси країни. До перезавнатження цих органів ніяких результатів не буде. Влада намагатиметься "підвісити" цю ситуацію на якомога довший час. Заступники цих двох органів прекрасно могли б впоратися з обов'язками інституцій до перезавантаження.

Прослухати повну версію програми.