Чи є підстави звільняти Рябошапку та Ситника: думка оглядача Дмитра Литвина

Чи є підстави звільняти Рябошапку та Ситника: думка оглядача Дмитра Литвина

5 березня Верховна Рада проведе позачергове засідання, на якому розгляне проєкт постанови про недовіру генеральному прокурору України Руслану Рябошапці. "Перша хвиля цунамі" – так політичний оглядач Дмитро Литвин називає вчорашнє переформатування уряду. Сьогоднішній розгляд Верховної Ради по генпрокурору, він називає "другою, більш потужною хвилею".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Я думаю, ми побачимо більш жорстку публіку, як навколо Ради, так у світі, яка буде реагувати на можливе звільнення Рябошапки, – вважає політичний оглядач Дмитро Литвин, – якщо учорашні звільнення-призначення відносилися більше до внутрішньої політики та проблем України, то генеральний прокурор, то така особа, що за нього готові заступатися лише представники західного світу – посольства, представники Євросоюзу та інші".

Генеральний прокурор, каже Литвин, не має подобатися усім, через те, що "не йде на якісь компроміси у кримінальних справах чи особистому спілкуванні". Тому для його звільнення "завжди будуть голоси".

Сам Рябошапка своє можливе звільнення назвав "політизацією роботи". "Нікому не потрібна така прокуратура, в якій вони не можуть нічого "вирішити", вони бачать, що нічого не можуть "вирішити" в НАБУ. Коли є така конструкція – НАБУ працює разом з Офісом Прокурора, то це може призвести до неприємних наслідків для певних олігархів і їх підручних, то очевидно, що це починає викликати у них занепокоєння", – сказав генпрокурор.

Про політичні мотиви заявляв вчора і голова НАБУ Артем Ситник, коли зачитував перед парламентом свій звіт: "Біля парламенту стоять фури, стоять люди, які оплачуються олігархом, який зараз перебуває за кордоном, який викрав 1 млрд 200 млн гривень і замість того, щоб ці гроші повернути в бюджет, організовує заходи біля НАБУ, біля парламенту, біля уряду. Всі ви знаєте, який олігарх здійснює медійну підтримку всіх цих заходів. Який олігарх організовує збір підписів у парламенті".

Руслан Рябошапка працює вже півроку, Артем Ситник – п’ять років. “Невже за ці терміни виникли проблеми тільки з одним олігархом? Ось, Рябошапка говорить, що до нього приходили певні особи, які готові його підтримати чи підписалися за його відставку та щось пропонували. Це була незаконна пропозиція, і це теж треба розслідувати. Коли Ситник виступає в Верховній Раді і каже, що колишній прокурор Луценко "продавав" кримінальні справи, то питання – а де розслідування?" – запитує оглядач Дмитро Литвин.

Однак, аналітик визнає факт кампанії тиску та Ситника й Рябошапку та фейкові мітинги проти них.

Доля нинішнього генпрокурора залежатиме від рішення Володимира Зеленського – Дмитро Литвин

"Але в мене враження, що президент не захистить Рябошапку", – певен політичний оглядач. Крім відсутності "посадок", про які вчора говорив президент, критикуючи правоохоронну систему, "є ще й конфлікт між Рябошапкою та Венедиктовою", каже Литвин. А президент "дуже гостро реагує на такі внутрішні конфлікти". "Якщо не можна вирішити компромісом, він вирішується через відстставку. Богдан пішов, і з ним пішов конфлікт. Рябошапка, можливо, піде, і з ним піде конфлікт".

Однак, знає Дмитро Литвин, звільнити директора НАБУ важче, ніж генпрокурора. "Крім звіту, ще має бути проведений аудит НАБУ, а аудиторів ще треба призначати. Щоб призначити нового директора, потрібен конкурс. Мені Артем Ситник особисто подобається, але я не знаю жодної групи експертів саме цієї тематики, хто каже, що Ситник — хороший директор, і його треба залишати".

Зараз, констатує оглядач, є велика дистанція між суспільством та політичною спільнотою. "Причини та настрої, які робить суспільство не довірливим до влади — абсолютно інші, ніж у політичної спільноти. І ця ситуація буде загострюватися".