Євген Гончар: "10 мільйонів підписаних декларацій - величезний кредит довіри до медреформи"

Євген Гончар: "10 мільйонів підписаних декларацій - величезний кредит довіри до медреформи"

Гроші ходять за пацієнтом. Кожен четвертий українець вже обрав свого лікаря. Про перші підсумки кампанії з підписання декларацій з пацієнтами розповів у програмі Українського радіо "Сьогодні. Зранку" член Громадської ради МОЗ України Євген Гончар.

Як прокоментуєте заяву Уляни Супрун про успіхи реформи?

Так, це дійсно чудовий показник, і він значно вищий, ніж були базові очікування. Це дуже гарний результат, що за пів року чверть українців підписали декларації. Варто відзначити, що і заклади, що частина з них вже перейшла на нову модель фінансування. Це, нагадаю, 149 комунальної форми власності і 12 приватиних медзакладів. Цікаво те, що є приватні заклади, які повірили в реформу і ладні працювати за новою моделлю. Я очікую, що їх кількість буде збільшуватися і ми прийдемо до більшої лібералізації системи охорони здоров'я, коли приватні клініки зможуть конкурувати з державними.

Області-чемпіони, які вказала Уляна Супрун, - це Вінницька, Полтавська, Харківська, Чернівецька та Житомирська. А серед регіонів, які відстають - Сумська, Закарпатська, Черкаська та Одеська - чому там люди зволікають з підписанням декларацій?

Я не впевнений, що люди зволікають, я думаю, що в тих областях менша інформаційна кампанія, менше уваги приділяється цьому місцевою владою. Крім того, що там менше українців підписали декларації, там і менше закладів підписали договори з Національною службою здоров'я. Водночас центральний уряд забезпечив всім однакові стартові умови.

Як стандарти надання медичних послуг мають змінитися на краще?

Всі заклади мають перейти на нову модель до 2019 року, в іншому випадку вони просто не отримають фінансування. Вже понад два роки іде процес автономізації медзакладів, вже тривалий час іде процес підписання декларацій, ще буде дві хвилі, дві можливості підписати договори з Національною службою здоров'я. Насправді ще є багато часу і багато можливостей. Якщо частина медзакладів не підпише, тоді це буде питання до народних депутатів. Це вже буде політичне питання в якійсь мірі. Нині планується, що з 2019 року медичних субвенцій для первинки не буде. З приводу сервісних вимог, заклади мають відповідати порядку надання первинної медичної допомоги. Це документ, в якому зазначений увесь перелік послуг, які українець зможе отримати після підписання декларації.

Що робити, якщо декларацію не укладено і чи можна сподіватися на медичну допомогу?

Декларацію можна укласти будь-коли. Ця кампанія ніколи не завершиться. Це можна зробити і через багато років. Єдине питання в тому, що якщо ви не укладете декларацій, то медична допомога на вторинній ланці буде вам надаватися за ваш кошт, окрім випадків екстреної медичної допомоги.

Але стає момент грошей, тому що базовий тариф на одну людину, яка підписала декларацію, становить 370 гривень. А якщо не підписав - гроші за тобою не пішли?

Якщо не підписав, то гроші не пішли, але все одно заклади отримують фінансування по кількості прописаних людей. Це до кінця 2019 року. Але в подальшому цього не буде.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Майже кожна друга відібрана декларація ідентифікована як ризикова – НАЗК
За 2023 рік подано майже 238 тисяч декларацій — НАЗК
Готівка на мільйони, якої нема та криптовалюта, якої не було. Що декларують посадовці?
"Ми за максимальну відкритість з урахуванням аспектів безпеки", — голова НАЗК про реєстр декларацій
"Фінальний розгляд до кінця серпня" — Гончаренко про законопроєкт щодо відновлення е-декларування