У київській книгарні "Є" презентували проект UA:КАЗКИ від Суспільного мовника

У київській книгарні "Є" презентували проект UA:КАЗКИ від Суспільного мовника


В київській книгарні "Є", що на вулиці Лисенка, 3 відбулася презентація   радіохвилі авторських казок українською мовою UA:КАЗКИ для дітей. Про роль дитячої літератури на Суспільному радіо говорили директорка департаменту зв’язків з громадськістю та ЗМІ Вікторія Сидоренко,  виконавчий продюсер Першого каналу Українського радіо Юрій Табаченко,  організатор проекту Євген Спірін.

Спеціальною гостею була відома співачка, виконавиця казок на   UA:КАЗКИ Христина Соловій.

"Коли наша компанія перетворилася з державної в суспільну, то одночасно було визначено, що Перший канал має бути суспільно-політичним. Змін відбулося багато: культурологічні канали зникли, але "Вечірню колисанку" ми залишили. Хоча, якщо бути відвертими, помітили, що саме у цей час – 20.50 не так багато дітей і слухають казку. Та й 10 хвилин на добу – це, звісно, мало. А ще й розпорядок дня у кожної родини різний.  Почали думати над тим, щоб  у дитячої аудиторії був свій простір. Так  і з’явився  задум  спочатку серед колег записати казки", - сказав виконавчий продюсер Першого каналу Українського радіо Юрій Табаченко.

Вже навесні, 2 березня,  Національна суспільна телерадіокомпанія України запустила сайт UA:КАЗКИ, які можна слухати цілодобово онлайн.

"Насправді це дуже важливо, щоб наші маленькі слухачі мали можливість послухати казку  у будь-який час. Саме тому й створили радіо хвилю. Найближчий наш план – це запис мобільних додатків. Це так само зручно і для молодих батьків, які постійно зайняті. Для зручності запропонували не тільки слухати, а й розмальовувати. Чудова художниця Євгенія Гайдамака долучилася до проекту й намалювала персонажів казок. Все це можна завантажити безкоштовно. Хочемо, аби наші діти не тільки слухали українські казки, а й користувалися нашими розмальовками, а не якимись незрозумілими з іноземних мультиків", - підкреслила директорка департаменту зв’язків з громадськістю та ЗМІ Вікторія Сидоренко.

І, все ж, як заохотити, щоб дитина слухала казку. Про це подумали заздалегідь і запросили зачитати казки народів світу українською мовою акторів, співаків, письменників. Серед них актор театру кіно та дубляжу Євген Малуха, вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, лідерка гурту "Крихітка" Саша Кольцова, письменник Сергій Жадан, співачка Христина Соловій.

"Як тільки навчилася читати, багато читала казок. Вміло так підкладала книжки з казками під підручники історії, географії, хімії.  Особливо мені подобалися історії й казки, які спонукали боятися. Мама навіть забороняла мені читати, бо я іноді вночі розмовляла. На запрошення записати казки відгукнулася охоче. Саме в Будинку звукозапису записувала свій диск, а тут таке приємне запрошення. Я навіть висловлюю бажання продовжити цей проект і продовжити співпрацю", - так щиро відгукнулася про проект UA:КАЗКИ співачка Христина Соловій.

Поділилася спогадами, як потрапила на проект зі своєю казкою "Про добре серце"  і авторка Наталія Писаренко.

Головний редактор департаменту цифрових платформ Євген Спірін повідомив: "За  добу  UA:КАЗКИ читають 500-700 осіб. На сьогодні  це –  700 000 відвідувань. Сподіваюся, що невдовзі вийдемо на мільйонного читача".

"Як тільки запустили цей канал, я побачила за коментарями, що це важливий і потрібний проект. На жаль, у нас дуже мало джерел, де можна почути казки українською мовою. До речі, та сама проблема з дитячими українськими піснями. Отож, запрошуємо батьків, дідусів з бабусями вмикати дітям й онукам цей канал", – сказала літературна редакторка радіоканалу UA:Казки Світлана Короненко.

Модераторкою події була ведуча Українського радіо Олена Гусейнова.