Наталя Хмалько: "Щаслива дитина буде лише тоді, коли у неї будуть щасливі батьки"

Наталя Хмалько: "Щаслива дитина буде лише тоді, коли у неї будуть щасливі батьки"

Сьогодні - Всесвітній день батька. Про роль батька у вихованні дитини йшлося в ефірі програми Українського радіо "Ранковий формат". Гостя студії - Наталя Хмалько, психолог вищої категорії.

На жаль, не всім у житті щастить мати батька, який є взірцем сили, мужності, любові до дітей. У минулому сторіччі психологи вважали, що роль батька не така важлива у розвитку дитини. Нині з'явилися серйозні роботи психологів, соціологів, нейрофізіологів, які вивчають батьківство, але все одно традиційно ми розглядаємо батька, як №2. Він не сюсюкає з дитиною, а можливо татко щось інше привносить у життя дитини?

Чоловік - він і татко, і чоловік у подружжі, він і десь начальник, він і син своїх батьків, у нього багато іпостасей, але сьогодні говоритимемо тільки про батька і про його роль в родині. Згадаємо фольклор: "Яка хата - такий тин, який батько - такий син"... Людина стає гарним сином, гарним батьком, гарним чоловіком завдяки батьку, завдяки родині, завдяки мамі.

Сьогодні наша держава переживає кризу інституту сім'ї. За роки незалежності народжуваність упала вдвічі. Україна входить у п'ятірку краін у світі за рівнем втрати населення, Україна займає перше місце в Європі за кількістю розлучень. На один укладений шлюб ми маємо 3 розлучення. Що краще для дитини - жити в атмосфері нелюбові, але з батьком, чи бачити гарно вдягненого, тверезого батька в неділю?

Бувають такі випадки, коли дійсно краще розлучитися, але я хочу наголосити, з дітьми не розлучаються ніколи. Є обов'язок, ти пустив на світ душу... Дитину потрібно виховувати ще тоді, коли немає в проекті шлюбу між батьками. Українська приказка: "На козаку нема знаку" скасовується. Тому що є знак. Дитина виросте і віддасть, і віддячить добром, за те, що бачив зразок і розумів, що тебе виховали правильно, у відповідальності перед тим, що ти батько... Все іде від сім'ї. Все може бути завдяки родині, а може бути наперекір, тому що дитина бачить приклад, як не треба...

Як можна і як треба, якщо прикладу цього немає, якщо приклад залишив дружину з малою дитиною або ще гірше вагітною, забув, живе собі і не цікавиться? Де шукати мамі чоловічої моделі поведінки?

Треба дивитися і тверезо оцінювати ситуацію. А якщо у мами немає опори, якщо він безвідповідальний? Зараз видно, коли зруйнована була сімя, коли чоловік проявив абсолютну байдужість до долі дітей, потім діти кажуть - я загартована, я пройшла все.  

Хтось загартований, а хтось - поламаний.

Тоді треба оглянутися, треба читати знаки. Комусь трапилась людина на дорозі - послухай її... Треба вийти із зони уявного комфорту, подивитися на світ ширше. У жінки, яка лишилася одна, є батько, є дід, є родичі, це може бути тренер, це може бути родове дерево, може бути підтримка, звернення до родичів полумки, який вже немає у цьому світі..., це може бути звернення до Бога... Проси і тобі дано буде. Наші предки ними користувалися. Поки чоловіки ганяли там когось по полях, жінкам доводилося самим виховувати дітей, а татко був завжди взірець.

Чи правда, що жінка, дівчина обирає собі хлопця, чоловіка, змальованого з батька?

І правда, і ні. Хто такий батько для дівчинки? Це найперший мужчина в її житті. Точно так же, як і для сина мама - вона найперша жінка у його житті. І поки вони малесенькі, вони дивляться на них, як на святиню. Але коли починається усвідомлення того, що щось уже не так, тоді вже приходить досвід. Щаслива дитина буде лише тоді, коли у неї будуть щасливі батьки!