Андрій Миселюк: Робота комісії "Україна - НАТО" пожвавиться

Андрій Миселюк: Робота комісії "Україна - НАТО" пожвавиться

Санкції проти Росії. Саміт G7 8 - 9 червня. Чи не розвалиться "велика сімка" на тлі торгової війни США з іншими країнами? В студії програми Українського радіо "Сьогодні. Вдень" - директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

НАТО підтримує політику санкцій проти Росії, однак не прагне до її повної ізоляції?

Андрій Миселюк: "НАТО продовжує дотримуватись політики двох напрямків: перше - стримування, друге - діалог. Потрібно вести діалог із Росією, оскільки вона є сусідом Альянсу. Водночас потрібно її наказати за ті кроки, які вона зробила, зокрема, за анексію частини території незалежної держави, маючи на увазі Україну. Тобто це теж констатування того, що Альянс зберігає свою лінію, і що санкції будуть і далі, і розглядає Росію як найбільш вірогідного супротивника, залишаючи можливість обговорювати поточну ситуацію, стратегічні розбіжності, що виникають. Так і будуть надалі рухатися".

Це загалом була результативна зустріч нашого міністра оборони з іншими міністрами країн-членів НАТО і завдяки чому вона відбулась, адже ми знаємо, що Угорщина свого часу заблокувала зустрічі на такому рівні нашого міністра через мовний закон?

"Саме це і є свідченням того, що є прогрес у цьому напрямку, оскільки йдеться про те, що Україна має підтримувати діалог високого рівня. І тут, завдяки (в лапках) зусиллям Будапешта, у нас не було такої можливості. А зараз ми бачимо прорив, який стався завдяки тиску США на Угорщину. І це констатування того, що у нас є теми, які потребують постійної координації з Альянсом. І в цьому напрямку Київ рухається".

Чи можна вважати цю поїздку міністра оборони Степана Полторака як розвідку чи прокладання доріжки до саміту НАТО в Брюсселі в липні, де, як сказав Генсек НАТО, буде присутній наш Президент Петро Порошенко?

"Ну звичайно так. Це, як завжди, в дипломатичних колах прийнято, перед тим, як зустрічатимуться лідери цього формату, будуть збиратися міністри зовнішніх справ, будуть визначати порядок денний. Оскільки Президент Порошенко планує брати участь у цьому саміті, поки що невідомо в якому форматі, то звичайно робота ведеться. Варто очікувати, що робота комісії "Україна - НАТО" пожвавиться".

А тепер до тієї важливої події, яку усі чекали, яка сьогодні розпочнеться у канадському Квебеку. Збереться "Велика сімка", і всі говорять, що це буде складна зустріч. Вп'яте там не буде присутня Росія, але про неї говоритимуть. Трюдо намітив основні 5 тем. Ваші передбачення?

"Американський президент повністю визначив порядок відносин із іншими членами цього об'єднанням своїм контраверсійним рішенням щодо підвищення мит на товари з Європи і, звичайно, що інші лідери будуть висловлювати претензії до американського лідера, оскільки це є дуже наявною лінією розколу. Європейці обурені тим, як він повів себе у цій ситуації''.

Санкції проти Росії - чи сімка цього торкнеться?

"Звичайно. Воно буде щонайменше фоновим питанням, а можливо буде обговорюватися і більш предметно, оскільки нарощуються настрої в ЄС щодо пом'якшення цих санкцій, скасування. Це питання особливо загострилося після того, як два дні тому в Італії був сформований уряд популістів, який виступає за скасування цих санкцій, і звичайно ж це впливає на політику ЄС".