Вступ на бюджет у вишах України гарантують абітурієнтам з окупованих територій

Вступ на бюджет у вишах України гарантують абітурієнтам з окупованих територій

Абітурієнти із тимчасово окупованих територій (ТОТ) України мають гарантовану можливість стати студентами-бюджетниками українських закладів вищої освіти (ЗВО).

Про це поінформував у п'ятницю у Херсоні у виступі на загальнодержавному Дні відкритих дверей закладів вищої освіти України, на базі яких створені освітні центри "Донбас - Україна" та "Крим - Україна", що відбувся в Херсонському державному університеті, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі, повідомляє Укрінформ.

"Наша мета полягає в тому, щоб дитина або родина, яка приймає рішення щодо майбутнього дитини, приймала його з урахуванням того, що Україна спроможна зробити для цих дітей. Тому що той стан закладів освіти на окупованих територіях, і взагалі соціально-психологічний стан, який сьогодні існує там, не можуть не враховуватися батьками, тому що цей стан не дає впевненості у завтрашньому дні, майбутньому їхніх дітей. І я хочу зробити такий заклик: будь-яка дитина (з тимчасово окупованих територій), яка до 20 липня подасть заяву до освітніх центрів (в Україні), буде мати гарантовані можливості бути зарахованою на бюджет (на бюджетну форму навчання) у вищих освітніх закладах України", - сказав Куркчі.

Він наголосив, що це - не популістське гасло, а чіткий посил для абітурієнтів, для майбутніх студентів.

У свою чергу, заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Балонь зазначив, що робота із залучення випускників з окупованого Криму на навчання до українських закладів вищої освіти проводиться на Херсонщині місцевою владою разом із освітніми центрами "Крим - Україна" вже третій рік поспіль. "І я сподіваюсь, що за результатами попередніх років наша робота не була марною. Ми бачили постійну динаміку, ми бачили постійний інтерес, і вже на початку роботи центрів цього року ми бачимо не менший інтерес і в 2018 році. Є постійні звернення, є постійні дзвінки, є особисті прийоми і зустрічі для наших потенційних студентів (з окупованих територій) у майбутньому", - заявив Балонь.

Виконувач обов'язків ректора Херсонського державного університету Наталія Тюхтенко наголосила, що профорієнтаційні заходи для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій проводилися в українських закладах вищої освіти і у попередні роки. "Але у такому форматі - це перший раз. Міністерство освіти і науки України обрало кілька вузів для проведення Дня відкритих дверей для дітей з ТОТ, у тому числі й наш, оскільки ми на прикордонні. І от з'їхались, ви бачите, всі, у нас вся Україна", - сказала Тюхтенко.

За її словами, до Херсона приїхали запрошувати до себе на навчання випускників із тимчасово окупованих територій загалом представники 35 закладів вищої освіти України. Вони докладно розповіли присутнім на Дні відкритих дверей що являють собою їхні навчальні заклади, і чому дітям з окупованих територій бажано вчитися саме у них.

Крім Херсона, такий загальнодержавний День відкритих дверей закладів вищої освіти України, на базі яких створені освітні центри "Донбас - Україна" та "Крим - Україна", відбувся у п'ятницю, за словами Юсуфа Куркчі, для абітурієнтів із ТОТ також у містах Сєверодонецьк та Маріуполь.