НСЖУ закликала Порошенка ініціювати закон про держпідтримку преси

НСЖУ закликала Порошенка ініціювати закон про держпідтримку преси

Національна спілка журналістів України запропонувала Президентові Петру Порошенку запровадити державну протекціоністську політику підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ.

Про це повідомляється на сайті НСЖУ.

Різке здорожчання імпортного газетного паперу  та підвищення "Укрпоштою" тарифів на доставку друкованої преси призвело до катастрофічної ситуації на ринку національних та місцевих друкованих суспільно-політичних ЗМІ, зазначається в зверненні до Президента, підписаному головою НСЖУ Сергієм Томіленком.

"Це неминуче призведе до загибелі багатьох місцевих газет, що напряму загрожує інформаційній безпеці України, - наголошується в зверненні. - В умовах інформаційного протистояння, яке відбувається на фоні бойових дій на сході держави, НСЖУ вважає за необхідне звернутися до Вас, як гаранта національної безпеки України, із закликом виступити з Президентською ініціативою прийняття Закону України про посилення інформаційної безпеки України та державної підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ".

Закон має поставити за мету зокрема активізацію протекціоністської політики держави щодо зниження споживчої вартості інформаційної продукції, включаючи податкове, тарифне, митне, валютне та господарське регулювання, відшкодування збитків, подання фінансової допомоги, як того вимагає стаття 4 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів".

На думку авторів звернення, концепція державної підтримки друкованим громадсько-політичним ЗМІ, яка "є  загальноприйнятою практикою у країнах Європи", в Україні дозволить не лише посилити національні позиції держави, а й попередити концентрацію медіавласності, запобігти закриттю друкованих ЗМІ".