Споживання яєць в Україні впало на чверть

Споживання яєць в Україні впало на чверть

За останні 5 років ємність ринку яєць в Україні зменшилася на 24 %.

Водночас останні два роки споживання знаходилося приблизно на однаковому рівні, повідомляє Куркуль.

На рівень виробництва яєць в Україні впливає збільшення собівартості, зниження купівельної спроможності населення, втрата територій, на яких знаходилися як споживачі, так і виробники яєць.

Деяке пожвавлення виробництва спостерігалося у 2017 р., проте спровоковане воно було зростанням експорту. Аналітики зазначають, що на українському яєчному ринку присутня й незначна імпортна складова. У нашу країну в основному завозяться інкубаційні яйця для поповнення поголів’я птиці — з Польщі, Болгарії, Німеччини, Словаччини, Угорщини.

У найближчій перспективі головним чинником, що впливатиме на ринок яєць в Україні залишається експорт. Завдяки тому, що у 2017 р. вдалося продати за кордон рекордні 1,5 млрд штук яєць, їх виробництво зросло.