Чи шкідливий холестерин у яйцях — пояснює екологиня

Чи шкідливий холестерин у яйцях — пояснює екологиня

Колись лікарі казали, що яйця шкідливі, бо в них холестерин, і радили від них відмовитись. Чи це правда? Частково. Так, в яйцях є холестерин. Але це не робить їх шкідливими, і їсти їх можна і треба. Про це розповіли в ефірі Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дар’я Озерна

Холестерин  це один із різновидів жирів. Він потрібен для роботи мозку, вироблення гормонів, функціонування травлення та багатьох інших процесів. Яйця містять ще й практично всі вітаміни, залізо, білок та рідкісний корисний жир — холін. Яйця корисні для здоров’я очей, шкіри, волосся, печінки та мозку.

Чому ж тоді їх забороняли?

Згадаймо, що війна із холестерином, а отже з яйцями почалася в 70-ті роки 20 сторіччя. Тоді, через погано проведені дослідження, американські дієтологи вирішили, що саме холестерин є причиною хвороб серця й судин. Так розпочалася доба знежирених продуктів. Люди від цього здоровішими не стали, а навпаки зіткнулися з багатьма проблемами із здоров`ям! Вони почали споживати забагато цукру і ще більше хворіти на ожиріння, атеросклероз та діабет. Минуло 25 років, і тривалі дослідження спростували міф про шкоду яєць, жирного молока та вершкового масла. У 2000-му році американська асоціація серця дозволила дорослим щодня з’їдати хоча б одне яйце.

Як же їсти яйця із максимальною користю?

По-перше, їсти відварені яйця чи яйця-пашот, але не смажити їх чи їсти сирими. По-друге, не доповнювати їх ковбасками чи салом. Так ви не будете засмічувати свою їжу шкідливими жирами, канцерогенами та калоріями, і споживатимете лише корисні мікроелементи, які є в яйцях. Їсти сало можна і навіть треба, але краще окремо від яєць, і небагато.

Насамкінець, створіть яйцям гарну компанію. Це може бути висівковий хліб, зелень, тушкована морква, болгарський перець, помідори, оселедець та олія. Така їжа, багата на клітковину чи ненасичені жири, допоможе тримати баланс холестерину в нормі, і ще більше збагатить ваш раціон.

Весь ефір слухайте тут

Фото pixabay.com