Міністр екології Остап Семерак: "Україна будує два сховища на території ЧАЕС"

Міністр екології Остап Семерак: "Україна будує два сховища на території ЧАЕС"

32 роковини аварії на ЧАЕС. Що зроблено за ці роки для відновлення уражених радіацією територій йшлося в ефірі програми "Персона Грата". Гість студії - міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Остап Семерак: "Україна будує два сховища на території ЧАЕС. Перше будується за кошти міжнародних фондів і воно передбачене для переміщення відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС. З наступного року плануєтьсяч ввести його в експлуатацію. Друге сховище - центральне. Кошти на будівництво йдуть із рахунків "Енергоатому" і воно передбачене для зберігання відпрацьованого ядерного палива з діючих українських АЕС. Україна зекономить щороку 200 мільйонів доларів".

"Чорнобильська станція не працює. Мова йде про перетворення площадки ЧАЕС на екологічно чисту площадку. Ця робота здійснюватиметься довгий період часу. Є світовий досвід, як це правильно робити, і є український досвід".

"Чорнобильська зона співрозмірна з країною-членом Європейського Союзу Люксембургом. Це майже 265 тисяч гектарів землі. Тому в кордонах Чорнобильської зони торік був створений біосферний заповідник, який покликаний захистити відновлення природи. 32 роки після аварії на цій території людський чинник був суттєво обмежений, і вже сьогодні ми спостерігаємо відродження червонокнижних рослин і червонокнижних тварин. І ми прийняли рішення, що це треба захистити... і інструмент - це заповідник. В перші місяці роботи новоствореного заповідника ми відчули інтерес науковців зі всього світу, які хочуть проводити спільні наукові розробки, дослідження на цій території".


Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях із 17.40. до 20.00!