24 березня своє 107-ліття відзначила найстарша жінка України (аудіо)

24 березня своє 107-ліття відзначила найстарша жінка України (аудіо)

24 березня своє 107-ліття відзначила найстарша жінка України – схимонахиня Іоанна, насельниця ставропігійного жіночого монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче (це біля села Чоповичі Малинського району)  на Житомирщині.

Вітала іменинницю і наша кореспондентка Надія Петрина.

"Вітали з 107 - м днем народження схимонахиня Іоанну (в миру Марію Мороз) під час спільної молитви у головному храмі монастиря в день Престольного свята обителі на честь Похвали Пресвятої Богородиці. Привітати найдорожчу людину приїхали з Києва. а також із сіл Малий Кучурів. де народилася майбутня схимонахиня, та Васловівці Заставнівського району Чернівецької області з півсотні рідних та земляків.

Це була зворушлива зустріч. Схимонахиня Іоанна впізнавала рідних - напередодні їй оперували очі  - видалили катаракту, і вона після п’яти років темряви почала бачити,  спілкувалися. згадували. Пригадала матінка і те, як розпочалася Перша світова війна, коли їй ще не було й чотирьох років.

На долю жінки випало багато й інших випробувань – голодомори, Друга світова війна, арешт чоловіка за націоналістичні погляди у 47 му і заслання з двома дітками до Сибіру на  понад півтора десятки  років. Коли Марії виповнилося сто років, була пострижена в монашество".

Надія Петрина, Житомирщина, Українське радіо.

Прослухати

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!