Україна має намір розширити географію експорту зерна

Україна має намір розширити географію експорту зерна

Географію експорту української пшениці в 2018 році планується розширити ринками Китаю і В’єтнаму, а також лібералізувати поставки в Індонезію.

Про це повідомляє Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, пишуть Фінанси.

“Експорт зерна пшениці з України в 2016/2017 маркетинговому році (МР) склав більше 17,5 млн тонн. При цьому Індонезія в системі українського експорту пшениці займала четверте місце – понад 1,6 млн тонн (9%). Водночас, в 2017/2018МР Індонезія посідає перше місце в статистиці експорту пшениці – понад 1 млн тонн”, – зазначив глава Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Щорічний експорт зернових і олійних культур з України, за його словами, становить близько 40 млн тонн.

Як зазначив заступник начальника управління фітосанітарної безпеки – начальник відділу карантину рослин Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва Держпродспоживслужби Вадим Чайковський, при формуванні експортних партій рослин і продуктів рослинного походження необхідно дотримуватися фітосанітарних вимог країн-партнерів України.

У разі необхідності, потрібно встановлювати вільні ділянки від шкідливих організмів і готуватися до щорічного обстеження с/г культур для експорту в КНР.