Сьогодні Національний банк презентував нові карбовані гривні (аудіо)

Сьогодні Національний банк презентував нові карбовані гривні (аудіо)

Паперові гроші номіналом одна, дві, п’ять та 10 гривень будуть замінені на монети. Окрім цього, регулятор повідомив, що припиняє виготовляти монети номіналами 1, 2, 5 та 25-ть копійок, а суми в чеках почнуть відповідно заокруглювати.

Для чого робляться зміни в готівковому обігу, - дізнавалася Тетяна Власенко:

"Нові монети будуть сріблястими, невеликими і легкими, аби було зручно носити у гаманці, - показує макети директор Департаменту грошоВОго обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Карбовані одну і дві гривні Нацбанк планує випустити в обіг 27 квітня, а монети номіналом  5 і 10 гривень – у 2019-му чи 20-му  році, - повідомив виконувач обов’язків голови НБУ Яків Смолій. За його словами, це дозволить заощадити на виготовленні грошей.

Поступово виводитимуться з обігу найдрібніші монети, каже Яків Смолій. З липня Нацбанк припинить карбувати одну, дві, 5-ть та 25 копійок. Для спрощення розрахунків рекомендовано заокруглювати вартість покупки до десятків копійок. Тобто, якщо у чеку вийшло, скажімо, сорок три копійки, потрібно буде сплатити 40-к, а якщо 45 і більше – потрібно буде округлити до п’ятдесяти. Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься. Яків Смолій каже, що на ціни заокруглення не вплине.

За словами економіста Олександра Савченка, такі зміни у готівковому обігу давно назріли, бо це дозволить вивести з обігу монети, в яких немає економічної доцільності, а витрати з бюджету на їх карбування – значні.

Виконувач обов’язків голови НБУ Яків Смолій каже: такі рішення дозволять вивести з обігу майже 60 відсотків від загальної кількості монет в Україні. І пояснює: українці зможуть розраховуватися одночасно новими монетами і старими банкнотами необмежений період часу, допоки монети природньо поступово не замінять паперові гроші в обігу. Так само можна буде розраховуватися і дрібними монетами, поки їх повністю не вилучать з обігу".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!