Країни НАТО закликали до підтримки України в національних парламентах

Країни НАТО закликали до підтримки України в національних парламентах

Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО закликали парламенти країн НАТО до солідарності й підтримки України.

Про це йдеться в оприлюдненому документі, повідомляє Укрінформ.

"Нинішня зустріч на Чорноморському узбережжі України через чотири роки після незаконної анексії Росією Криму та міста Севастополя є  нагодою для того, щоб підтвердити наше засудження незаконної російської окупації та мілітаризації цих територій, а також триваючих порушень основоположних прав місцевого населення, зокрема, кримських татар та етнічних українців. Водночас Москва продовжує надавати політичну, військову та економічну допомогу членам незаконних збройних формувань  в окупованих районах Донецької і Луганської областей", - йдеться у заяві.

Автори документа закликали парламентаріїв держав-членів НАТО "до подальшої солідарності і підтримки України в їхніх національних парламентах".

З огляду на те, що через чотири місяці лідери держав-членів НАТО зустрінуться на саміті у Брюсселі,  головуючі на засіданні Міжпарламентської ради закликали  їх провести засідання Комісії Україна-НАТО для підтвердження євроатлантичних перспектив України та її підтримки через Комплексний пакет допомоги.

Також вони  закликали покласти край  порушенням припиненню вогню, надати повний і безпечний  доступ спостерігачам  ОБСЄ і досягти якнайшвидшого просування у звільненні заручників і політичних в'язнів, які незконно утримуються в Росії та на окупованих територіях".

Нагадаємо, в Одесі триває засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО. У ньому беруть участь парламентарії 12 країн-членів НАТО, головують на засіданні перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко і член Парламентської асамблеї НАТО, канадський сенатор Рейнелл Андрейчук.

У програмі заходів Міжпарламентської ради Україна-НАТО - відвідання учасниками засідання однієї з військово-морських баз ЗСУ, де вони оглянуть її інфраструктуру, поспілкуються з командуванням та корабельним складом.