Онкохворі не отримують необхідного знеболення (аудіо)

Онкохворі не отримують необхідного знеболення (аудіо)

80% онкохворих в Україні, які помирають від своєї хвороби, не отримують необхідного знеболення. Такі дані міністерства охорони здоров'я оприлюднено сьогодні у Києві на семінарі для сімейних лікарів, організованому міністерством.

Чому в українських лікарів упереджене ставлення до виписування рецептів на знеболювальні препарати – розбиралася Катерина Шевцова:
                                            
"Больовий синдром можна порівняти із катуванням, каже представниця Міжнародного фонду "Відродження" Ксенія Шаповал. Але отримати від українського лікаря рецепт на знеболювальне не так просто, ділиться результатами спостережень, що проводились майже в усіх областях України за сприяння міжнародного фонду "Відродження", радниця міністра охорони здоров'я Леся Брацюнь.

За результатами дослідження, 80-85% лікарів в Україні спираються на застарілу практику і виписують або слабший препарат, який не знімає біль, або ліки сильної дії, але у малих дозах, з великим інтервалом, не беручи до уваги протокол лікування. Ось що мені розповіла сімейний лікар Ставищанського району на Київщині Тетяна Цимбал, у якої на обліку торік було 5-ть онкохворих.

Чи не основна причина того, що медики намагаються не виписувати знеболювальні, – страх кримінальної відповідальності за виписаний препарат сильної дії. Це міф, каже Ксенія Шаповал:
        
Представники міністерства кажуть: усі знеболювальні на основі морфіну мають призначатися онкохворим безплатно!"
         
Катерина Шевцова. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!