Останки двох бійців Червоної армії передали сьогодні для перепоховання на батьківщині (аудіо)

Останки двох бійців Червоної армії передали сьогодні для перепоховання на батьківщині (аудіо)

Останки двох бійців Червоної армії, які загинули під час Другої світової війни, повернуться на батьківщину для перепоховання.

Тіла Степана Коломіна, уродженця Сталінградської області (зараз це Волгоградська область Російської Федерації) та Олексія Скряги з Краснодарського краю було знайдено минулого року пошуковцями громадської організації "Союз "Народна Пам'ять" в Харківській та Полтавській областях. Урочиста передача останків для перепоховання відбулась сьогодні в Національному військово-історичному музеї України.

З подробицями наша кореспондентка Тетяна Ковальчук:

"Останки солдата Червоної армії Степана Коломіна знайшли в Харківській області під час пошукової операції "БарвІнківський котел - 1942" в братській могилі. Там було поховано ще чотирьох воїнів, яких не вдалося ідентифікувати. Як розповів керівник пошуковців, представник асоціації дослідників військово-історичної спадщини "Плацдарм" Олексій Юков, поховання знайшли завдяки чорним археологам, які шукали цінні речі часів Другої світової війни і розкопали братську могилу.

Останки іншого воїна Червоної армії Олексія Скряги відшукали в Полтавській області біля селища Оржиця. За словами представника пошуково-патріотичної громадської організації "Меморіал" Сергія Дмитренка, останки ідентифікували завдяки особистому розпізнавальному знаку, який був при ньому. Останки інших бійців, які не мають таких знаків, - неідентифіковані та залишаються у братських могилах, - говорить Сергій Дмитренко

Останки солдатів для перепоховання родичам передасть представник міжнародного проекту "Дорога додому"  Андрій Лященко. За його словами, завдяки такій українсько-російській співпраці більше сотні бійців Червоної армії повернулися на батьківщину для перепоховання. Це росіяни, які загинули в Україні, та українці, які полягли на території Росії.

За словами директора Національного військово-історичного музею України Владислава Таранця, ідентифікація та передача останків бійців Червоної армії для перепоховання на батьківщині є гарним прикладом поваги до воїнів, які загинули, захищаючи батьківщину. Цей приклад є актуальним і для сьогодення, говорить Владислав Таранець.

Останки солдатів Червоної армії Степана КоломІна та Олексія Скряги з почестями будуть перепоховані в Росії".

Тетяна Ковальчук. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!