Країни ЄС уразливі до поширюваної Росією пропаганди (аудіо)

Країни ЄС уразливі до поширюваної Росією пропаганди (аудіо)

Країни Євросоюзу надзвичайно уразливі до поширюваної Росією пропаганди і мають активізувати зусилля, щоб їм протидіяти. Про це у спільному комюніке зазначили лідери Франції та Великобританії.

Паралельно з цим у Брюсселі розпочала роботу група експертів, яка має надати ЄС рецепти для боротьби із російською дезінформацією. Вітчизняні фахівці кажуть: такі рецепти вже існують, по них варто звернутися до України.

Докладніше Ольга Куцепалова:

"У Брюсселі створено групу експертів, яка має запропонувати країнам - членам ЄС ефективні механізми для боротьби з фейковими новинами в Інтернеті. Про це повідомила єврокомісар з питань цифрової економіки Марія Габріель. В ЄС почали реагувати на прокремлівську дезінформацію лише торік, створивши в Гельсінкі центр з протидії гібридним загрозам, каже Тетяна Попова - експерт громадської організації "Інформаційна безпека".

Останнім часом окремі країни намагаються убезпечити себе від інформаційного втручання на державному рівні. Яскравий тому приклад - Швеція, яка має намір створити новий державний орган для захисту національної виборчої системи від впливу російської пропаганди. Про це повідомив прем'єр-міністр країни Стефан Левен. Ще з 2014 року Україна намагається переконати європейських партнерів, що  російська пропаганда – не лише її проблема, - зазначає заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін.

Журналіст Віталій Портников упевнений: з пропагандою не можна боротися на законодавчому рівні, як це пропонує, зокрема французький президент. Аналітик впевнений: російську пропаганду може перемогти відповідальна європейська політика.

Днями у Литві почав працювати портал Ватники, аналог українського сайту "Миротворець". За словами організаторів порталу, його мета - "регулярно і інтенсивно боротися з пропагандою, поширюваною Росією".

Ольга Куцепалова, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!